op rechts belichten

29 maart 2021

 

‘Op rechts belichten’ – vertaald uit het Engels als Expose To The Right (ETTR) – is een techniek waarmee je zoveel mogelijk detail vastlegt met zo min mogelijk ruis. Aan de ene kant verbetert deze methode de technische kwaliteit van je foto's aanzienlijk. Aan de andere kant is ETTR niet altijd toepasbaar, bijvoorbeeld wanneer je de sluitertijd niet kunt verhogen vanwege snelle bewegingen of het diafragma niet verder kunt openen vanwege een gewenste scherptediepte. Zie ETTR daarom als een waardevol hulpmiddel dat je kunt inzetten om de technische kwaliteit van je foto's te verbeteren.

Het maakt niet uit of je in diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze of de handmatige modus werkt; het belangrijkste is dat je in RAW fotografeert. Zo haal je het maximale uit je foto's. Bij ‘op rechts belichten’ zorg je ervoor dat er, door het verhogen van de sluitertijd of het openen van het diafragma, zoveel mogelijk licht op de sensor valt. Dit resulteert in een foto die in eerste instantie overbelicht lijkt. Deze overbelichting corrigeer je later in een fotobewerkingsprogramma, waarbij je profiteert van de extra informatie die vastgelegd is.

Hoe werkt ‘Op rechts belichten’?

Methode 1: Histogram
Normaal gesproken belicht je camera een foto met een gemiddeld meetgebied dat overeenkomt met 50% grijs. Bij ‘op rechts belichten’ verhoog je de belichting ten opzichte van deze standaard. Dit kun je doen door de belichtingscompensatie in te stellen op +1. Controleer het histogram: het moet naar rechts verschuiven zonder dat de hooglichten verzadigd raken. Verhoog de belichting stapsgewijs totdat je net geen details in de hooglichten verliest.

Methode 2: Spotmeting
Gebruik de diafragma- of sluitertijdmodus in combinatie met spotmeting. Meet het licht op het helderste punt van je onderwerp door het meetpunt daarop te richten. Houd de ontspanknop half ingedrukt, zodat je de voorgestelde belichting in de zoeker ziet. Tel hier 3 stops bij op. Dit kun je doen met belichtingscompensatie of door handmatig de instellingen aan te passen. Maak een testfoto en controleer het histogram. Indien nodig kun je de belichting verder verfijnen.

Belangrijk om te onthouden
Zoals eerder vermeld, is het cruciaal om in RAW te fotograferen bij ‘op rechts belichten’. RAW-bestanden bevatten meer beeldinformatie, wat essentieel is bij deze techniek. Door de verhoogde belichting leg je meer details vast dan bij een normale of ‘op links’-belichting.
Test het zelf! Maak twee foto's van hetzelfde onderwerp: één overbelicht en één onderbelicht. Vergelijk de RAW-bestanden en ontdek dat het bestand van de overbelichte foto meer informatie bevat.

 


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Op 12 september 2021 plaatst PauldV de volgende reactie:
Nuttig artikel, duidelijke uitleg. Dank voor je fotografie weetjes
Didier de Borle op 27 september 2021
Bedankt voor het compliment. Veel plezier met je fotografie.

plaats een reactie

Dit artikel breng ik onder in de subgroep "Fototechnieken".  Meer over fototechnieken

of

Terug naar het artikelen-overzicht