aandachtspunten natuurfotografie

27 september 2021

Begin je met het fotograferen van de natuur of ben je een gevorderd natuurfotograaf? Het is nuttig om een aantal basistips voor het fotograferen van de natuur steeds in gedachte te houden.

'Aandachtspunten natuurfotografie' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Voorbereiding

Fotograferen van de natuur is een breed begrip. Hieronder vallen meerdere soorten van fotografie. Ik denk daarbij aan: macrofotografie, landschapsfotografie, dierenfotografie, wildlife fotografie of vogelfotografie en meer. Weet voordat je op pad gaat wat je wilt vastleggen. Op het internet is er over dat alles voldoende informatie te vinden.

Plan je locaties

Weet waar je voor welk onderwerp terecht kunt. Zoek ook eens uit op welk moment van de dag het er op z'n mooist is. Je hoeft ook niet altijd ver weg om een mooie natuur locatie te vinden. Hierover had ik het reeds in mijn fotografieweetje Locaties en licht.
Ook als je deelneemt aan een georganiseerde fotoreis is het handig om vooraf te bekijken wat je daar ongeveer kunt verwachten. Zo kan je gericht aan de slag.

De juiste apparatuur

Het is niet handig om, wanneer je op stap bent in de natuur, kilo's aan apparatuur mee te nemen. Denk na over wat je nodig hebt op de uitgekozen locatie en voor het onderwerp dat je wil fotograferen.

Niet nog meer van hetzelfde

Veel natuurfoto's, voornamelijk deze geschoten op bekende locatie, lijken allemaal hetzelfde. Breng, eventueel hetzelfde onderwerp, eens op een andere manier in beeld. Loop, indien mogelijk, om je onderwerp heen. Bekijk het vanuit een ander standpunt: hoger of lager, verderaf of dichterbij. Daag jezelf uit om anders te kijken en zo een unieke foto te maken.

Het licht

Bij elke foto is het licht belangrijk. In de natuur ben je afhankelijk van daglicht. Dat licht is niet altijd hetzelfde. Heb je, bij jou in de buurt, een mooie locatie? Kom daar op verschillende momenten van de dag en onder verschillende weersomstandigheden eens terug. Overweeg ook de verschillende soorten licht.

Onderwerp en omgeving

Bij het fotograferen van dieren of bloemen bestaat bij veel fotografen de neiging zich te veel te concentreren op het onderwerp en daardoor de omgeving te vergeten. Let eens op het samenspel, eventueel het contrast, tussen je onderwerp en de omgeving.

'Aandachtspunten natuurfotografie' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Geduld

In de natuur ben je afhankelijk van omstandigheden die je niet altijd in de hand hebt. Denk aan het weer, het licht of een vogel die niet meewerkt. Als fotograaf moet je het geduld hebben om hiermee om kunnen gaan. Neem je tijd en geef niet op. Eventueel moet je op een ander moment terugkomen en lukt het dan wel.

Compositie

Ook bij een natuurfoto is het belangrijk de objecten in de foto zodanig weet te plaatsen dat de aandacht van de kijker er naar uit gaat. Compositie en ook interactie tussen meerdere onderwerpen in het beeld is hierbij belangrijk.

Creativiteit

Wellicht had je een bepaalde foto voor ogen en is het door bijvoorbeeld licht of weersomstandigheden niet mogelijk deze te maken. Zet dan het voorgenomen beeld even uit je hoofd en kijk om je heen wat dan nu wel mogelijk is. Dit kan ook het moment zijn om eens iets anders / iets nieuw uit te proberen. Er is altijd wel iets wat de moeite waard is.

Heeft dit fotografieweetje je op een idee gebracht? Probeer het uit en laat me weten hoe en wat je ondernomen hebt.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Dit artikel tref je in de subgroep "Soorten van Fotografie".  Meer lezen over Soorten van Fotografie

of

Terug naar het artikelen-overzicht