negatieve ruimte

15 oktober 2021

Negatieve ruimte staat, hoe kan het anders, tegenover positieve ruimte. Het onderwerp van je foto is of staat in de positieve ruimte. Werken met negatieve ruimte wordt ook wel als werken met leegte aangeduid. Het is een compositietechniek.
Het is echter een techniek welke eenvoudiger lijkt dan het in werkelijkheid is. De meeste fotografen zijn naast het onderwerp ook op zoek naar een interessante achtergrond bij het onderwerp van de foto. Die achtergrond mag natuurlijk niet storend zijn en niet de aandacht van het onderwerp afleiden.
Een negatieve ruimte of lege ruimte opnemen in je foto geeft het gevoel van stilte, eenvoud en rust. Negatieve ruimte kom je ook wel eens tegen bij 'low- if high key' en bij 'minimalisme' (less is more).

Waar moet negatieve ruimte aan voldoen?

   -  In eerste instantie moet de negatieve ruimte (veel) omvangrijker zijn dan de positieve ruimte.
   -  Hoe leger die ruimte is, hoe krachtiger de foto.
   -  Dus een witte achtergrond of egaal blauwe lucht is geen vereiste, maar de negatieve ruimte is natuurlijk niet bedoeld om de aandacht naar zich toe te trekken.

'Negatieve ruimte' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
 de negatieve ruimte versterkt het onderwerp op de foto op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Wat ziet de kijker?

   -  De kijker zal in eerste instantie aangetrokken worden tot de negatieve ruimte.
   -  Bij nadering van het beeld krijgt het onderwerp de volle aandacht.
   -  Waarna het oog teruggevoerd wordt naar de negatieve ruimte en zo een gevoel van rust / tevredenheid overbrengt. Klik hier om een tekst te typen.

Op pad

Om negatieve ruimte aan je foto toe te voegen heb je geen extra apparatuur nodig. Het is niet zo dat je op pad gaat met het idee om negatieve ruimte te fotograferen. Het is er aan denken en het zien op het moment dat de gelegenheid zich voordoet.
Houd het bij een volgende foto uitstap gewoon even in gedachte.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht