metadata
19 januari 2022
Bij een foto gaat in de eerste plaats om het beeld: "Wat heeft de fotograaf te vertellen?" Maar het kan ook interessant zijn om te weten wanneer, waar en door wie de foto genomen is en welke camera-instellingen daarbij gebruikt zijn. Ik heb het nu over metadata. Metadata geven ons meer informatie.
Metadata vertelt ons dus niet wat we op de foto zien, maar wel de onzichtbare gegevens. Het zijn niet direct zichtbare gegevens, maar die wel in het bestand zitten. Deels worden deze gegevens door de camera toegevoegd tijdens het maken van de foto. Anderzijds is het mogelijk om zelf metadata in te brengen en dit gebeurt voornamelijk tijdens de nabewerking.
Metadata zijn handig bij het zoeken naar foto's gemaakt op een welbepaalde plaats of tijd. Ze kunnen ook leerzaam zijn door zo te weten welke instellingen gebruikt werden om een bepaalde foto te maken.
Metadata worden volgens bepaalde standaarden verzameld en bij elkaar gebracht. Exif en IPTC zijn twee zulke standaarden welke door veel camera's en programma's gebruikt worden. Ze maken het voor de fotograaf makkelijk zekere gegevens te achterhalen.
Fotobewerkingsprogramma's, zoals bijvoorbeeld Lightroom, bieden tevens de mogelijkheid om metadata toe te voegen en aan te passen. Elke foto welke je deelt via email neemt standaard metagegevens mee. Realiseer je dus dat de persoon welke je foto digitaal ontvangt ook de ingesloten metagegevens kan inzien. Bij foto's die je deelt via bijvoorbeeld facebook, instagram, whatsapp of eigen website gaat metadata verloren. Soms is dat jammer omdat ook de naam en copyright van de fotograaf in de metadata zit. Daarom kan het nuttig zijn aan je beelden een copyright toe te voegen.
Hierna een foto met de daaraan gekoppelde metadata.
Exif staat voor Exchangeable Image File Format, dit zijn de technische gegevens van de camera en de camera-instellingen die de software van de camera zelf aanlevert. Exif is een door de Japanse elektronica industrie ontwikkelde standaard.
IPTC staat voor International Press Telecommunications Council, een door kranten en tijdschriften ontworpen standaard. IPTC wordt door bijna alle software herkend. Het zijn meer specifieke gegevens bijvoorbeeld over de fotograaf, locatie, titel en beschrijving. Deze genereert de camera niet zelf maar moet je zelf toevoegen hetzij rechtstreeks in de camera of bij het bewerken van de foto.
Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen? Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.
reacties
Bert plaatste op 8 januari 2022 de volgende reactie:
Metadata zijn vooral nuttig voor de fotograaf zelf, omdat je daarna nog eens kan bekijken hoe en (eventueel) waar je iets gefetagrafeerd hebt.
Karin plaatste op 12 januari 2022 de volgende reactie:
Leerzaam artikel. Ik leer hier elke week iets bij.
Didier de Borle op 26 januari 2022
Dank voor de reacties en veel fotografieplezier in 2022.
Op 12 maart 2022 plaatst ErikH de volgende reactie:
Verhelderend artikel.
Didier de Borle @ErikH dank voor je reactie, Succes met je fotografie.
plaats een reactie
Dit artikel maakt deel uit van de subgroep "Diverse artikelen". Meer artikelen uit die groep
of
Terug naar het artikelen-overzicht