Mogelijkheden bij kustfotografie

6 april 2022

Omdat ik verblijf in Oostende, aan de Belgische kust, ben ik bijna dagelijks op de dijk en het strand aanwezig. De kust, ik kijk dan in de richting van de Noordzee, heeft elke dag, zowel winter als zomer, wel iets te bieden. Kijk je van de zee weg, in de richting van het binnenland, dan is het op de meeste plaatsen langs de Belgische kust lelijkheid troef. Afschuwelijke flatgebouwen hebben in vele gevallen duinen en andere natuur verdrongen. Niettegenstaande zijn ook aan de Belgische kust mooie beelden te schieten.

Enkele tips en mogelijkheden

Ga op pad bij eb

Het is altijd het veiligst om bij eb te gaan fotograferen, dan neemt het tij af en kun je nooit ingesloten raken op een zandbank (wat eerst nog strand leek) met eromheen opkomend water. Let dus op de getijden.
Ook is bij eb het zand op zijn mooist; het is nog nat, heeft een mooiere glans / spiegeling en je hebt minder last van voetstappen.
Daarnaast: fotografeer je met lange sluitertijden dan geeft terugtrekkend water het mooiste resultaat.

Zoek zandribbels

Zandribbels ontstaan uit het samenspel van wind, zon en vocht, nat zand wat opdroogt en gaat stuiven. Je vind ze in de duinen, maar ook op het strand of het wad. Ze zijn het mooist te fotograferen bij zacht en laag strijklicht zodat er schaduwen in de dalen van de ribbels vallen en diepte geven aan het beeld. Gebruik deze ribbels daarnaast als element in je compositie, als kijklijnen naar een ander gegeven in je beeld.

Zandribbels op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Let op weerspiegelingen

Spiegelingen in waterplassen / wakken en op het natte zand kunnen net dat ietsjes meer, dat bijzondere, toevoegen aan het beeld. Dat bereik je door laag boven het zand- of wateroppervlak te fotograferen.

Gebruik 'iets' in je compositie

Je kan tot een sterke foto / aansprekende compositie komen door 'iets' in je compositie te gebruiken. Ik had het hiervoor over zandribbels, maar dat iets kan heel veel zijn. Ik denk aan mensen, vogels, een (vissers)boot of iets anders op het strand of in het water.

'Mogelijkheden bij kustfotografie' een artikel  op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Speel met de sluitertijd

Het water van de zee is dynamisch, constant in beweging. Met een langere sluitertijd geef je die beweging weer in je beeld. Een korte sluitertijd daarentegen bevriest het water en laat het druppeltje per druppeltje zien. Zoals onder punt 1 aangehaald, geeft terugtrekkend water een mooier resultaat.
Wat een juiste sluitertijd is, is een kwestie van experimenteren. Lagere sluitertijden vanaf 1/10de toto meerdere seconden. Bij een korte sluitertijd denk ik aan 1/205ste tot 1/2000ste seconde.

Interessante luchten versterken het beeld

Een interessante lucht is een lucht waar structuur in zit, dus alles tussen effen blauw en grijs grijs. Een blauwe lucht met witte wolkjes geeft een zomers karakter weer terwijl een meer donkere en veelkleurige lucht duidt op een voor de kust minder goede weersverwachting.
Denk ook eens aan de luchten voor en bij zonsopkomst en bij en na zonsondergang.

Onweer op komst op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

 

 

Silhouet

Fotograferen bij tegenlicht en dat dan vooral bij een ondergaande zon kan mooie silouettes opleveren. Ook over Silhouetten heb ik het in deze blog, het was zelfs mijn eerste artikel, reeds gehad.

Panorama en HDR

De kust leent zich ook tot brede en vergezichten. Met een panorama breng je dit prachtig in beeld. De kust kent in vele gevallen ook een grote schakering in licht. Hierbij kan HDR je helpen om aansprekende beelden te maken.  Vorige artikelen in dit verband: HDR fotografie, Een panorama maken en Panorama met HDR.

ICM

ICM staat voor 'Intentional Camera Movement'. Dit is een techniek welke ook aan de kust toepasbaar is. Zie ook mijn artikel over ICM.

Macro en ook groothoek

Stap eens af van het standaard landschapsplaatje en maak een detailopname. Daarvoor kan een een macro- of grote telelens gebruiken om zo een detail min of meer te isoleren. Ook kan je met een groothoeklens het detail groot in beeld en in zijn omgeving fotograferen.
Aan de kust zijn prachtige details te vinden zoals bijvoorbeeld schelpen, zeesterren of krabben. Dit kan je dan in beeld brengen of met een kleine of met een grote scherptediepte (klein of groot diafragmagetal).

Silhouet bij zonsondergang op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
ICM aan de kust op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Tot besluit: het materiaal

Van groothoek- tot telelens zijn allemaal bruikbaar bij kustfotografie. Vergeet ook een statief niet.  Bij kustfotografie hebben we te maken met zout water en zand, wat niet de beste omstandigheden zijn om met fotomateriaal in te werken. Dus plan een schoonmaakbeurt van je materiaal na elke fotosessie aan zee. Denk er ook aan om op het strand NIET te wisselen van lenzen. Ga op pad met een teleobjectief of plan een meerdere uitstappen met steeds een ander objectief met vaste brandpuntsafstand. Natuurlijk kan je ook tussendoor, ergens weg van het strand, van objectief gaan wisselen.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Op 10 april 2022 plaatst Peter de volgende reactie:
Nog nooit bij stilgestaan dat er meer mogelijk is aan de kust.
Didier de Borle op 28 april 2022
Dank voor je reactie en veel succes met je fotografie.

plaats een reactie

Dit artikel tref je in de subgroep "Soorten van Fotografie".  Meer lezen over Soorten van Fotografie

of

Terug naar het artikelen-overzicht