Voorgrond en achtergrond

1 juni 2022

De meeste fotografen concentreren zich te uitdrukkelijk op het onderwerp, waardoor voorgrond en achtergrond te weinig aandacht krijgen. Echter wil je je onderwerp alle eer geven, besteed dan ook tijd en ruimte aan de voorgrond en de achtergrond. Zij omkaderen je onderwerp en zijn dus minsten even belangrijk.

Vissersboot met meeuwen op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Een foto drukt een driedimensionale ruimte samen in tweedimensionaal. Er is zo geen sprake meer van een onderwerp met iets ervoor en een ander iets er achter zodat het diepte-effect verdwijnt. Er ontstaat dan een (te) druk en niet overzichtelijk beeld. Daarom: ga niet enkel focussen op je onderwerp, maar besteed ook (meer) aandacht aan voorgrond en achtergrond.
De volgende tips gelden voornamelijk bij landschapsfotografie, macro- en close-up fotografie, maar bij portretfotografie en vele andere fotografievormen kan je zelfde technieken toepassen:

Het juiste onderwerp

Hiermee bedoel ik dat voldoende ruimte moet bestaan tussen het onderwerp en de voorgrond en achtergrond. Kies dus voor het juiste onderwerp.

Weinig scherptediepte

Bij een laag diafragma (bijvoorbeeld f/2,8 tot f/4) is de achtergrond rustiger doordat deze minder gedetailleerd (minder scherp) wordt weergegeven. De focus komt automatisch bij het onderwerp te liggen, maar het gebied erachter behoudt zijn nut.

Grotere brandpuntsafstand

Gebruik een grotere brandpuntsafstand en kom dichter bij het onderwerp, zo vermindert de scherptediepte en komt je onderwerp beter los te staan van de omgeving.

Kleinere brandpuntsafstand

Grotere brandpuntsafstanden plaatsen je onderwerp los van de omgeving, maar door gebruik te maken van een kleinere brandpuntsafstand of groothoek geef je meer ruimte (aandacht) aan de omgeving waarin je onderwerp zich bevindt.

Eigen positie

Ook je eigen positie heeft veel invloed op het uiteindelijke beeld. Door simpelweg te veranderen van standpunt zijn storende elementen in de achtergrond te vermijden. Bijvoorbeeld: bij fotograferen vanop ooghoogte plaats je de achtergrond verder af. Neem je een lager standpunt in dan plaats je het onderwerp meer tegen de lucht. De lucht ligt altijd veraf en dat maakt de achtergrond zacht.

Zoeken en experimenteren

Door te zoeken en te experimenteren kun je tot een beter resultaat komen. Neem je camera in de hand en ga in live view op zoek naar een aansprekend effect. Verander van positie en varieer het scherpstelpunt. Let daarbij op wat er gebeurt met onderwerp, voorgrond en achtergrond.

Fotoformaat

Een manier om meer ruimte en aandacht te geven aan voor en achtergrond is over te schakelen van liggend naar staand formaat. Zelfs bij landschapsfotografie hoef je niet altijd een brede horizon te hebben.

'Voorgrond en achtergrond' een artikel  op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Conclusie Het komt er in feite op neer om niet te snel tevreden te zijn de juiste foto gemaakt te hebben, maar het ook nog eens op een andere en daarna op nog een andere manier nog maar eens over te doen. Zo kan je daaruit de keuze maken voor het beste resultaat.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Dit artikel tref je in de subgroep "Soorten van Fotografie".  Meer lezen over Soorten van Fotografie

of

Terug naar het artikelen-overzicht