full frame of aps-c
27 april 2023
Vandaag wil ik het hebben over het verschil tussen een full frame camera en een camera met een APS-C sensor.
WAT IS HET VERSCHIL?
De term full frame camera bestaat door de overgang van het analoge naar het digitale fotograferen. Analoge spiegelreflexcamera’s werkten met een negatief van 24 x 36mm. Dit formaat werd overgenomen voor de sensor van de digitale camera. Omdat de sensor in de camera duur was, heeft men een ontwikkeling ingezet naar kleinere sensoren. Dat werd in eerste instantie de APS-C sensor met een afmeting van 15 x 22mm heeft.
De grootte van de sensor aangeduid als crop-factor. Deze crop-factor beinvloed de vergroting van het totale beeld. Bij een full-frame is de crop-factor gelijk aan 1, terwijl een APS-C camera, afhankelijk van het merk, een crop-factor van 1.5 of 1.6 heeft.
De crop-factor diverse cameramerken:
Nikon: 1.5
Sony: 1.5
Samsung: 1.5
Pentax: 1.5
Fuji: 1.5
Canon: 1.6
Panasonic: 2 (4/3rds sensor)
Olympus: 2 (4/3rds sensor)
Nikon 1 systeemcamera: 2.7
Als de fotograaf op dezelfde plaats en met dezelfde brandpuntsafstand foto's maakt met steeds een camera met een ander formaat sensor wordt er bij iedere foto gebruik gemaakt van een andere crop-factor.
De full-frame camera heeft duidelijk een grotere beeldhoek ten opzichte van de kleinere sensoren.
Dezelfde foto met dezelfde instellingen: links full frame, rechts APS-C
MEGAPIXELS EN SENSOREN
Meer pixels maakt uitsnijden en vergroten van foto’s makkelijker. Maar ook de grootte van de camerasensor speelt een belangrijke rol als we het over kwaliteit hebben. Er bestaan tegenwoordig telefoons met tot wel 48 megapixels. Ondanks deze hoeveelheid megapixels is een full frame camera met 20 megapixels even goed of zelfs beter. Dat heeft te maken met de grootte van de sensor en aldus de dichtheid van de pixels. Omdat pixels op de full frame groter zijn en zo meer licht opvangen leveren ze een betere kwaliteit.
FULL-FRAME en KWALITEIT
Wanneer je een grote print, zoals een fotobehang, maakt ga je het verschil in kwaliteit tussen een full frame en een APS-C sensor vaak wel zien. Drukt je een foto af op bijvoorbeeld aluminium of glas met een breedte van 1,5 meter dan is het verschil in kwaliteit tussen full frame en APS-C nog moeilijk te zien.
FULL-FRAME EN RUIS
Bij een full-frame camera heb je zeker minder last van ruis. Echter vooral bij nieuwere crop-camera’s is vorming van ruis steeds minder geworden. Ook programma’s die ruisreductie aanbieden, worden steeds beter. De voordelen van een full-frame ervaar je voornamelijk bij hoge ISO-waarden.
FULL-FRAME EN SCHERPTEDIEPTE
Met een full-frame camera ben je sneller in staat een kleine scherptediepte in het beeld te creëren dan bij een crop-camera. Ben je eerder op zoek naar een grotere scherptediepte, dan ben je beter af met een crop camera.
FULL-FRAME, LENZEN EN LENSFOUTEN
Soms kan je APS-C lenzen ook gebruiken op een full-frame, je zult merken dat het bereik opeens anders of het toch niet helemaal goed gaat. De grote full-frame sensor zal de binnenkant van een APS-C lens mee fotograferen waardoor je eerst een stuk moet inzoomen voordat je een normale foto kunt maken. Dit is echter ook afhankelijk van het cameramerk.
In de meeste gevallen kun je wel een full-frame lens op een APS-C camera gebruiken. Daarbij zul je merken dat de aangegeven brandpuntsafstand op de lens niet meer klopt en automatisch toeneemt. Je kunt wel makkelijk berekenen welke brandpuntsafstand de lens daadwerkelijk heeft op jouw camera. De formule is: mm aangegeven op lens X de crop-factor.
WAT IS NU BETER? FULL FRAME OF CROP camera
Zoals je hebt gemerkt, heeft een full frame voor-, maar ook nadelen ten opzichte van een camera met een crop factor. Stel je de vraag wat je met je beelden wil gaan doen.
- Wil je wel of niet zeer grote afbeeldingen?
- Is kleine scherptediepte belangrijker dan grotere scherptediepte?
Neem vooral de tijd voordat je besluit. Niet alleen een full frame camerabody, maar ook de objectieven zijn duurder.
plaats een reactie
Dit artikel behoort tot de subgroep 'Hardware'. Meer lezen over Hardware
of
Terug naar het artikelen-overzicht