architectuurfotografie
24 augustus 2023
Vandaag wil ik het hebben over architectuurfotografie. IK ben niet een dagelijkse beoefenaar van dat soort fotografie. Ik heb drie jaar architectuur gevolgd aan de 'Academie voor Schone Kunsten' te Gent, maar voelde mij meer verbonden met de kunst dan met de praktische / theoretische kant ervan. Soms loop ik door een stad en roept een gebouw of een constructie bij mij de drang op om het op beeld vast te leggen. Ik zie er dan een artistieke waarde in.
Een aantal aandachtspunten bij architectuurfotografie
- Wil je echt aan de slag met architectuurfotografie, ga dan in eerste instantie het gebouw of de constructie vanuit meerdere standpunten bekijken en (eventueel) ook al fotograferen. Een gebouw kan er, vanuit een ander standpunt, ook soms helemaal anders overkomen.
- Hoe wil je een gebouw fotograferen? Moet het 'clean' zijn, kies dan voor daglicht. Wil je een meer dramatische sfeer, dan ben je beter af in de avond en met dreigende wolken. Ben je op zoek naar romantiek, dan zouden de ochtenduren wellicht de beste keuze zijn. Dus naast jouw standpunt is ook het tijdstip waarop je het beeld maakt mede bepalend voor het verhaal dat je door je foto vertelt.
- Let op convergerende verticalen. Deze ontstaan wanneer de parallelle lijnen in een foto naar elkaar toe lopen. Dit effect kan je gebruiken om een dynamisch effect te bereiken. Men spreekt ook over perspectivische vertekening en dat treedt op wanneer je de camera iets moet kantelen, omdat je het gebouw anders niet in één keer kunt in beeld krijgen.
- Dat heb ik van horen zeggen. Maar de beste manier om architectuurfotografie in de vingers te krijgen, is het zoeken naar een studieobject. In een tijdsbestek van minimaal een aantal maanden en wekelijkse(?) shootings leer je het gebouw vanuit verschillende invalshoeken en standpunten kennen. Dan telkens bij wisselende licht- en weersomstandigheden. Zoiets kost tijd aan observatie, daadwerkelijk fotograferen en nabewerking. Dus op zoek naar een interessant gebouw in jouw omgeving.
Is architectuurfotografie ook voor jou iets om eens uit te proberen? Deel je ervaringen via het formulier. Om te reageren is een e-mailadres verplicht, maar dat wordt nergens gepubliceerd.
plaats een reactie
Dit artikel tref je in de subgroep "Soorten van Fotografie". Meer lezen over Soorten van Fotografie
of
Terug naar het artikelen-overzicht