het oog van de fotograaf

4 juli 2024

Een ervaren fotograaf ziet dingen waar een gewoon mens aan voorbij loopt. Dat komt doordat het fotografisch oog, door veel ervaring, getraind is om die dingen op te merken. Als minder-ervaren (hobby)fotograaf kan jij ook je fotografisch oog trainen.

Hier 10 oefeningen tot dat doel.

1. Kijk door een kader

 

 

 

 

Je kan dat heel letterlijk nemen en een leeg fotolijst op een onderwerp richten om er naar te kijken, maar je kan ook met je handen een kader maken om zo je onderwerp te bekijken.

Ook in de natuur, en bij uitbreiding de menselijke omgeving, zijn wel kaders waardoor je kan observeren.

Ga er eens naar op zoek en onderzoek hoe je het kan gebruiken.

2. Selecteer een bepaalde kleur

Geef jezelf de opdracht om, gedurende een dag, één bepaalde (hoofd)kleur in je beelden te verwerken. Het leert je niet alleen te kijken maar wel degelijk te zien.

3. Ga op zoek naar vormen, letters of cijfers

Fotografeer in je omgeving, natuur of stedelijk gebied, vormen, letter of cijfers. Je zal er verwonderd van staan hoeveel van deze voorkomen en dat op plaatsen waar je wellicht dagelijks langsloopt maar nooit hebt opgemerkt.

4. Maar gebruik van reflecties

Ga eens een dag op stap met de opdracht om bij wat je fotografeert bewust gebruik te maken van reflecties. Plassen zijn wellicht een bekend gegeven, maar wat gedacht van de reflectie van een gebouw of persoon of het verkeer in een tegenover liggend (winkel)raam.

5. Gebruik bewust een voorgrond

Ga bewust op zoek naar een voorgrond in je fotografie of plaats je onderwerp een 'heel bewust' in de achtergrond. Natuurlijk kan je onderwerp ook tussen voor- en achtergrond staan.

6. Alleen maar symmetrie

Ga eens een dag op stap om alleen maar symmetrie te fotograferen. Dus je beeld is horizontaal, verticaal of (waarom niet) diagonaal opgedeeld. En, wie weet, kom je die dag wel een eeneiige tweeling tegen.

7. Het spel van licht en schaduw

Nu niet eens in de vroege ochtend of 's avonds op stap maar midden op een zonrijke dag. Speel eens met licht en schaduw. Nog nooit zo een soort selfie gemaakt?

8. Neem de kijker bij de hand

Gebruik leidende lijnen om de ogen van de kijker tot bij je onderwerp te brengen. Die lijnen zijn overal te vinden: wegen en weggetjes, stromen en beekjes, heggen en borders en nog veel meer.

9. Zoek het contrast

Dat kunnen contrasten in kleur zijn, maar ook in vorm. Denk eens aan tegenstelling in grootte, hoogte of diepte, kortbij of veraf ...

10. Maar dit kan ook 11 of 12 zijn

De negen voorgaande oefeningen lenen zich, de ene beter dan de andere, voor het maken van allerlei combinaties. Je kan het echt zo gek niet bedenken om een goed fotografisch oog te ontwikkelen.

 

 

Het beeld hiernaast bevat een kader, maar gaat ook over spiegeling en licht en schaduw.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht