perspectief
3 oktober 2024
Het perspectief in je foto wordt in hoge mate bepaald door jouw standpunt. Daarom moet / ga je als fotograaf wel eens op de grond liggen, door de knieen gaan, je fototoestel hoog houden, op een trapje staan ... of je kan toch altijd nog op hooghoogte fotograferen.
Perspectief bepaalt voor een groot deel de sfeer in je foto, zo vertelt een portret op ooghoogte een ander verhaal dan eenzelfde geportretteerde maar dan vanuit een lager of een hoger standpunt.
Dat werk niet alleen bij portretfotografie, maar ook bij natuur- en landschapsfotografie en zeker bij architectuurfotografie.
Soorten perspectief
We herkennen verscheidene soorten van perspectief, zoals:
Op ooghoogte
Fotograferen op ooghoogte klinkt simpel, alledaags. Toch geeft het ook een bijzonder effect. Bij zo'n foto heeft de kijker het gevoel dicht bij het onderwerp te staan. Je kan dit perspectief ook gebruiken om een bepaald (onder)deel van je onderwerp te benadrukken.
Vogelperspectief
Onderwerpen 'zoals een vogel ze zou zien' lijken vaak een stuk kleiner. Dat maakt het beeld niet-alledaags en zorgt voor ruimtelijkheid, vrijheid en overzicht. Bij levende dingen kijk je op ze neer.
Kikkerperspecktief
Staat tegenover vogelperspectief en maakt het onderwerp groter en imposanter. Je kijkt er-tegen-op / er-naar-op.
Horizontaal perspectief
Hierbij denk je in eerste instantie aan landschappen. Maar dit perspectief is best toepasbaar op rijen, bijvoorbeeld bomen of een (slingerende) lijn in het beeld. Je kan hierbij ook diepte en grootheid suggereren.
Atmosferisch perspectief
Bij atmosferisch perspectief creëer je perspectief met behulp van kleur of scherpte. Dat zie je (gewoon) in de wereld om je heen, zoals bij spelingen van licht, bijzondere weersomstandigheden of unieke contrasten in kleur. Je kan het natuurlijk ook zelf creëren bij de nabewerking of in het veld. Ik verwijs hier graag naar 'een onscherpe zoom' uitgelegd in mijn artikel over beweging van 15 december 2016.
Besluit
Voor een deel hangt je keuze van welk perspectief af van je onderwerp, maar er speelt meer. Het soort perspectief beïnvloedt ook het verhaal dat je wilt vertellen. Denk daar maar eens over na.
Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen? Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.
plaats een reactie
Terug naar het artikelen-overzicht