de kunst van het croppen

20 februari 2025

 

Een voorbijganger zag Michelangelo aan het werk aan zijn, nu wereldberoemde, beeld David. Hij vroeg de kunstenaar: 'Hoe weet je wat je precies moet weghakken?'. De beeldhouwer zou toen geantwoord hebben 'Ik haal gewoon alles weg dat niet op David lijkt’.
In vergelijking met de aanpak van Michelangelo is, zeker sinds de digitalisering, croppen (bijsnijden) bij fotografie een stuk eenvoudiger. Vind je het resultaat niet mooi, dan kan je nog altijd terug naar het origineel en het opnieuw proberen.

Iedereen doet het

Iedereen, ook beroemde fotografen, croppen. Menige beroemde foto’s bestaan nog maar uit 40% van de originele opname.
Dé uitzonderring is Henri Cartier-Bresson. Hij drukte zijn foto’s af met de zwarte rand van het negatief zichtbaar, om aan te tonen dat dit de originele uitsnede was.
Croppen hoef je dus niet te zien als een zwaktebod, maar als een nabewerking om het beeld naar een hoger niveau te tillen.

De functie van het croppen

Voordat je de ontspanknop op je camera indrukt, heb je natuurlijk al oog voor compositie. Omdat je camera aan een vaststaand formaat ( beeldverhouding) gebonden is, kan croppen noodzakelijk zijn om tot, de voor jouw doel, ideale compositie te komen. Met croppen maak je je foto beter, waar de basis voor die betere foto an aanwezig was.

Waarom croppen

Er zijn een aantal redenen waarom je zou willen croppen, zoals:
- Je wil een andere uitsnede dan wat je fototoestel weergeeft.
- Je kon niet dichterbij komen terwijl het orrigineel te veel negatieve ruimte bevat.
- Door een deel van de afbeelding te isoleren bekom je een fantastisch(er) beeld.

- Je had geen zoomobjectief bij de hand en kan je compositie allen sterker maken door bij te snijden.

Enkele praktische tips, ook wat croppen betreft

- Het onderwerp in het midden geeft zelden een sterke foto.
- Snijd geen elleboog, pols, voet of knie af. Pijnlijk!
- Negatieve ruimte kan, bijvoorbeeld bij een coverfoto, belangrijk zijn.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

vier reacties

André Vermont schrijft op 20 februari 2025

Om een goeie compositie te fotograferen is het soms moeilijk, je kan je niet verplaatsen doordat er iets in je weg staat of het moet heel snel gaan, thuis kan je dan de compositie wat bijwerken door te croppen.
goed artikel.

Antwoord van Didier de Borle

Dank voor je reactie. Inderdaad een is niet altijd 100% mogelijk in het veld, maar dan kan croppen en ook het kiezen van een ander beeldverhouding soelaas beiden. Daarnaast moeten we ook aanvaarden dat niet iedere klik een ideale foto oplevert.  In ieder geval geniet van je fotografie 

------------------------------------------------------------------------

Paul Wante schrijft op 20 februari 2025

Volkomen met je eens Didier , ik gebruik het croppingstool dikwijls alhoewel mijn kader altijd op het display staat voor op 1/3 te fotograferen maar het kan ook al eens zijn dat het beeld me niet aanstaat en dan crop ik mijn afbeelding groetjes Paul

Antwoord van Didier de Borle

Dag Paul, dank voor je reactie en nog veel plezier met je fotografie. 

------------------------------------------------------------------------

Pierre Wuyts schrijft op 20 februari 2025

Dit jaar word ik, hopelijk, 75 jaar. Dat betekend dat ik 61 jaar met het fotografie virus zit. Alleen met straatfotografie is het voor mij nodig om te croppen. Weinig maar toch. De uitleg hierboven is zeer juist, ik zie veel foto's passeren met het onderwerp in het midden, een opstaand portret met teveel verloren plaats boven de persoon. En dat is spijtig. Waar ik heb leren fotograferen ? Niet in de school, maar in boeken zoals Harpers Bazar, Avenue enz.
En natuurlijk fotoboeken van bekende fotografen. Die vind je in elke openbare bibliotheek.

Antwoord van Didier de Borle

Dank voor je reactie en alvast gefeliciteerd met je verjaardag. 

Ikzelf ben 77 en mijn eerste ervaring met fotografie gaat zo'n 56 jaar terug. Toen met een aantal vrienden op stap en veel van elkaar en met vallen en opstaan geleerd.  Sinds mijn pensionering meer tijd en overgestapt naar digitaal. Toen kennis opgedaan via boeken en ook klassikaal.  Ik wens je nog veel plezier met je fotografie.

------------------------------------------------------------------------

Paul Mahieu schrijft op 20 februari 2025

Zeer juist geschreven, heb dikwijls geen tijd om 'n goede
compositie te maken

Antwoord van Didier de Borle

Hartelijk dank voor je reactie.  Ik begrijp niet zo goed dat je 'dikwijls geen tijd om een goede compositie te maken'. Compositie zou als het  ware een automatisme moeten zijn. Natuurlijk komt dat niet van vandaag op morgen, het vraagt oefening om ervaring op te doen.  Lukt een goede compositie niet voor 100% in het veld, dan is er nog altijd de nabewerking, waarbij croppen een oplossing zou kunnen zijn.  Veel succes met je fotografie.

plaats ook een reactie

Dit artikel gaat over 'Compositie' en fotografie.  Nog meer lezen over compositie

of

Terug naar het artikelen-overzicht