Mijn portfolio
Op de volgende pagina's presenteer ik je een selectie uit mijn beelden. Voor de overzichtelijkheid heb ik deze onderverdeeld in 15 mappen.
Open een map door op het 'vinkje' (rechts naast de neem van de map) te klikken. In eerste instantie geef ik je wat meer informatie en ook waar je, op mijn fotografieblog, over het betreffende soort fotografie of kunst kunt lezen. Tot slot verwijs ik naar een aantal voorbeelden.
Aan deze pagina's wordt nog verder gewerkt
Abstract
Bij abstracte kunst nemen kleur, vormstructuren en lijnen de plaats in van het figuratieve object. De abstracte kunst ontstond aan het begin van de 20e eeuw en kwam tot uiting in de beeldhouwkunst en de schilderkunst. Ook, dat voornamelijk door de digitalisering, is abstractie in de fotografie niet meer weg te denken.
In mijn fotografieblog lees je meer over dit onderwerp en ook HIER.
Een selectie uit mijn abstracte beelden tref je HIER.
Belgische kust
Ik verblijf aan de Belgishe kust. Zeker een aantal dagen in de week loop ik langs de Noordzee en dan heb ik mijn fototoestel bij de hand. Dus kustfoto's kunnen hier niet ontbreken.
Lees ook over kustfotografie in mijn fotografieblog.
Klik HIER om een selectie van mijn foto's van de Belgische kust te bekijken.
Bloemen
Zeg het met bloemen. Het is leven in geur en kleur en een geliefd onderwerp van menig kunstenaar.
Een selectie uit mijn beelden van bloemen tref je HIER.
Dieren
Mijn dierenfoto's zijn voornamelijk geschoten in dierentuinen en parken. In mijn fotografieblog had ik al over dierentuinfotografie
Een selectie van mijn dierenfoto's tref je HIER.
Digitale kunst
Negenennegentig percent van mijn digitale kust start met een foto. Bij digitale kunst verlaat ik voor een stukje de fotograaf en wordt ik meer beeldmaker.
Een artikel over fotograaf of beeldmaker lees je in mijn fotografieblog.
Klik voor een selectie uit mijn digitale kunstbeelden HIER.
Landschap en Natuur
Landschaps- en natuurfoto's horen bij de portfolio van elke fotograaf.
Ook in mijn fotografieblog staan er meerdere artikelen hierover: landschap & compositie - natuur dichtbij - aandachtspunten bij natuurfotografie
KLik HIER voor een selectie van mijn landschaps- en natuurfotografie.
Mensen
Het in beeld brengen van mensen fotograferen is een gevoelig onderwerp in de fotografie.
Ook in mijn fotografieblog heb ik het er over: zelfportret, straatfotografie FAQ, privacy en fotografie en AVG
Een selectie van mijn portretten van mensen treft je HIER.
Reflecties
Een selectie uit mijn foto's met reflectie vind je HIER.
Seizoenen
Hier wordt nog aan gewerkt
Stilleven
Hier wordt nog aan gewerkt
Stads- en straatfotografie
Variaties Piet Mondriaan
Ik treed in de kunstsporen van Piet Mondriaan.
Direct naar mijn portfolio? Klik hier.
Piet Mondriaan werd op 7 maart 1872 geboren te Amersfoort en overleed te New York op 1 februari 1944.
Tijdens mijn periode aan de Academie voor Schone Kunsten te Gent was ik, en ik ben het nog, een bewonderaar van het werk van Mondriaan.
Hij wordt aanzien als een van de eerste werkelijk abstracte kunstenaars en is medestichter van het kunstenaarstijdschrift 'De Stijl'. Dat leidde uiteindelijk tot een nieuwe kunststroming.
Mondriaans vader, ook Piet, was een christelijk hoofdonderwijzer te Amersfoort en later schoolhoofd te Winterswijk. Vader Mondriaan tekende gedenk- en feestplaten.
Op advies van zijn vader volgde de jonge Piet een opleiding tot tekendocent. Hij besloot echter, tegen de wil van zijn vader in, voor het kunstenaarschap te kiezen. Samen met zijn oom Frits, landschapsschilder, trok hij geregeld de natuur in om te schilderen.
In 1892, hij was toen 20, ging Piet Mondriaan naar Rijksacademie te Amsterdam. Dat was tegen de zin van vader die weigerde om de studiekosten te betalen. Omdat het Koninklijk Huis hem een beurs toekende voor een periode van twee jaar kon hij zijn opleiding afronden. Daarna (1894/1895) had hij het zeer moeilijk om in mijn levensonderhoud te voorzien. Hij deed toen een beetje van alles, zoals bacteriologische tekeningen maken, in Musea schilderijen kopiëren en die landschappen verkopen. Ook heeft hij een aantal maanden les gegeven.
In Amsterdam leerde Mondriaan ook andere kunstenaars kennen. Hij werd lid van 'Arti et Amicitiae' en de schildersvereniging 'St. Lucas'. Na enige tijd vond hij dat wat hem bij Rijksacademie was aangeleerd eigenlijk niet bij hem paste. Hij ontdekte in Amsterdam een eigen stijl.
Hij vond inspiratie bij het symbolisme en kwam onder invloed van voorlopers als Breitner en Isaac Israëls. Daarna ging hij echter opnieuw voor lange tijd landschapen schilderen. Het Zeeuwse landschap was voor hem een belangrijke bron van inspiratie.
Piet Mondriaan was steeds op zoek blijven naar de volmaakte compositie. Waardoor hij uitkomt bij werken beperkt tot nog maar enkele essentiële factoren. Denk aan rechte lijnen, rechthoeken en drie primaire kleuren (rood, geel en blauw) met daarbij zwart en wit. Op weg naar zijn eigen stijl heeft hij het weglaten letterlijk tot kunst verheven.
Van 1912 tot 1914 verbleef Mondriaan in Parijs. Daar verkortte hij zijn naam tot Piet Mondrian (een anagram van 'I paint modern'). Hier maakte hij kennis met het werk van Picasso en leerde kunstenaars als Diego Rivera en Amedeo Modigliani kennen. Het werk van Mondriaan werd, onder invloed van het kubisme, abstracter. Toen Mondriaan zijn zieke vader bezocht in Nederland brak de Eerste Wereldoorlog uit en was hij in de onmogelijkheid om naar Parijs terug te keren.
Mondriaan vestigde zich te Laren, in die tijd een kunstenaarsdorp. In deze periode maakte hij niet veel Kunst. Daarentegen schreef hij veel en zo ontwikkelde hij eigen theorieën. Hij deelde zijn opvattingen met collega's als Bart van der Leck, Theo van Doesburg en Vilmos Huszár. Samen met hen richtte hij in 1917 een eigen kunsttijdschrift op: De Stijl. Dat leidde uiteindelijk tot een kunststroming met een streven naar een radicale hervorming van de kunst. Daarbij was vooral veel ruimte voor geometrische vormen, primaire kleuren en horizontale en verticale lijnen. Hij was samen met architect Theo van Doesburg de drijvende kracht achter deze abstracte kunstbeweging.
In 1919, na het einde van de eerste wereldoorlog, ging Mondriaan terug naar Parijs. Hij besloot om vanuit Parijs verder te gaan op de ingeslagen weg. Echter om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien diende hij zo nu en dan ook bloemen te schilderen.
Mondriaan had vele en goede internationale contacten waardoor zijn abstracte werk in de loop der jaren steeds meer onder de aandacht kwam. Zijn ateliers groeiden uit tot artistieke trekpleisters.
Kort voor de Tweede Wereldoorlog verruilde Piet Mondriaan Parijs voor Londen. Door de vele bombardementen op Londen vertrok hij van daaruit naar New York. In New York brak hij, toen al zeventig jaar oud, als kunstenaar definitief door. Hij werd er beschouwd als de voorman van de abstracte kunst.
In New York maakte Mondriaan ook kennis met de boogiewoogie- en bluesmuziek. Hij liet zich bij het maken van zijn werk Broadway-Boogie-Woogie (1942/43) inspireren door die muziek.
Wellicht zijn bekendste werk is Victory Boogie Woogie. Het is zijn laatste en onvoltooide werk (hij werkte eraan tot 10 dagen voor zijn dood) dat eind jaren negentig door de Nederlandse staat aangekocht werd voor 80 miljoen gulden. Het hangt in het Gemeentemuseum in Den Haag.
De kunstenaar, die overleed op 1 februari 1944, werd in bijzijn van veel van zijn vrienden en collega's begraven op de Cypress Hill Cemetery in New York.
Piet Mondriaan was nooit getrouwd, wel twee keer verloofd.
In 1905 met Greta Heijbroek, een verloving welke hij zelf rond 1911 verbrak. Hij was, naar eigen zeggen, zijn kunst uit het oog verloren door zich te laten verblinden door Greta's schoonheid.
Op bijna zestigjarige leeftijd verloofde hij zich met de veel jongere Lily Bles (21). Haar vader had bezwaar tegen het grote leeftijdsverschil waardoor deze verloving verbroken werd.
Ik stel je hier 12 eigen creaties voor 'in de kunstsporen van Piet Mondriaan'.
Ik wens je veel kijkgenot.
Vintage - Fantasie - Objecten
Hier wordt nog aan gewerkt
Zon op & onder - Silhouetten
Hier wordt nog aan gewerkt