een portret maken

3 augustus 2023

Je gaat iemand fotograferen, hij kijkt wel of niet in de lens, en je hebt een portret gemaakt van die persoon. Eenvoudig toch? Maar er is meer.

Definitie van een portret

Waar zouden we blijven zonder internet?

1. Een portret is een al dan niet artistieke voorstelling van een persoon of een groep. Dit kan bijvoorbeeld een schilderij, een foto of een gebeeldhouwde weergave van iemands hoofd of buste zijn. (Wikipedia)

2.(a) Van een portret is sprake wanneer iemand herkenbaar is afgebeeld. Daarbij spelen niet alleen de gelaatstrekken een rol, maar ook een eventueel kenmerkende lichaamshouding. Dit blijkt uit een rechterlijke uitspraak uit 1987 over een naaktfoto op de achterzijde van een reisgids voor naturisten.
(b) In een rechtszaak uit 2005 speelde het gelaat van de geportretteerde zelfs in het geheel geen rol. Yellow Bear Company had het portretrecht van Katja Schuurman geschonden. Weliswaar was er geen gezicht te zien, maar verder vertoonde de gebruikte afbeelding alle karakteristieke kenmerken van de portretten van Katja Schuurman die de Gouden Gids gebruikt. (Dutch Photographers)

Een portret is niet alleen een foto iemands voorkomen. Je kan een persoon immers ook herkennen aan een specifieke houding of een bepaald kenmerk van die persoon.

Maar waar stopt dat dan

Kan je iemand fotograferen zonder de persoon zelf in beeld te nemen?

Deze Chinese danseres, dat zal iedereen als een portret definiëren toch?

Een crime scene, die pijp en dat hoedje. Is dit dan een portret van Sherlock Holmes? Iets anders kan je er toch niet van maken.

Ook voor Van Gogh hoefde de persoon niet geschilderd te worden om zijn portret te maken. Het kaartje naast het hierboven afgebeelde schilderij weet ons te vertellen dat het de stoel van Gauguin is.

Een andere kijk

De gedachtegang bij dit artikel ervaar ik als leerzaam en werpt voor mij een andere kijk op het thema portretfotografie. Als je het leuk vindt, mag je altijd reageren via het onderstaande formulier. Misschien kunnen we zo dit onderwerp nog verder uitdiepen.

Bij het invullen van het formulier is een e-mailadres verplicht, maar het wordt niet weergegeven op de site.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht