Vuurwerk fotograferen

29 november 2016

Een leuk maar tevens moeilijk onderwerp om 's avonds te fotograferen is vuurwerk. Daarom is digitale fotografie ook zo aangenaam; je kan volop experimenteren. Dus maak meerdere foto's, bekijk de resultaten en pas de instelling van jouw camera gaandeweg aan.

Hier een aantal tips:

1. Gebruik bij voorkeur een statief of zet jouw camera ergens stevig vast bijvoorbeeld op een muurtje, Draag er zorg voor niet op een onstabiele ondergrond te gaan staat. Een houten bruggetje kan door de luchtverplaatsing bij het afsteken van vuurwerk gaan trillen. Gebruik je een statief of ondersteuning voor jouw camera vergeet dan niet om de stabilisatie-functie (VR) uit te zetten.

2. Geen stabiele ondergrond voor jouw camera? Probeer dan jezelf en de camera schrap te zetten tegen een muur of een boom en schiet snel meerdere beelden achter elkaar. In zo'n reeks beelden zit er dan waarschijnlijk wel een die scherper is dan de anderen. Als je snel meerdere beelden na elkaar wilt gaan schieten, zet dan de ruisonderdrukking uit. Ruisonderdrukking vertraagt de reactietijd van de camera.

3. Is een hoge ISO-waarde noodzakelijk? Probeer het te beperken tot ISO 400, maximaal 800 als het kan.

4. Verken het gebied. Probeer in te schatten waar het vuurwerk zal komen. Zoek een plek uit waar geen mensen in de weg staan. Monumenten of gebouwen echter kunnen extra sfeer, Door dieptewerking, silhouetvorming of weerspiegeling, aan uw foto toevoegen.

'Vuurwerk fotograferen'  een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
'Vuurwerk fotograferen'  een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

5. Inzoomen heeft weinig zin omdat de kans groot is dat het vuurwerk buiten beeld blijft. Foto's genomen met een wijdere lens kun je later toch altijd croppen wanneer dat nodig mocht blijken. Wil je alleen het vuurwerk laten zien, kies dan voor een verticale compositie (portretstand). Wil je daarnaast ook meer van de omgeving in beeld brengen, dan werkt een horizontale compositie (landschapstand) vaak het beste. Ook flitsen is zinloos, schakel dus de flits uit.

6. Automatisch scherpstellen zal meestal geen succes zijn. Ga daarom handmatig scherpstellen en stel in op (bijna) oneindig of stel scherp op een punt in de verte waar je denkt dat het vuurwerk terecht zal komen.

7. Vuurwerk komt het best in beeld wanneer de lucht zwart wordt weergegeven. Experimenteer met een diafragma tussen f/8 en f/16. Kies bij voorkeur voor een ISO 100 en een sluitertijd tot maximaal 1/8ste sec. De sluitertijd bepaalt of je sterretjes (puntjes) of vuurwerkstrepen in beeld wilt brengen. Hier opnieuw: maak meerdere foto's en pas de instellingen van jouw camera gaandeweg aan.

8. Naar het einde van een vuurwerkshow toe zullen er meer kruitdampen in de lucht hangen en dat vooral als er weinig wind staat. De foto's welke je in het begin schiet zullen waarschijnlijk het meest scherp zijn, maar deze aan het einde van de show veeleer meest spectaculair. Dus: alles uitproberen, experimenteren.

9. Vuurwerk is ook mooi te fotograferen vanuit vogelperspectief. Bijvoorbeeld, als dat mogelijk is, vanuit een flatgebouw.

10. Als je jouw vuurwerkfoto's op de computer gaat bekijken is de kans groot dat er bij meerdere foto's veel zwartruimte om het vuurwerk zit. Je kunt dan gaan croppen or ervoor kiezen om meerdere foto's samen te voegen tot één goed gevulde vuurwerkfoto.

'Vuurwerk fotograferen'  een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
'Vuurwerk fotograferen'  een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Gedurende de maanden juli en augustus is er elk jaar een vuurwerkfestival te Oostende. De foto's op deze pagina heb ik genomen op 10 en 31 juli van dit jaar (2016).

Succes!


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. Ik reageer voor zover als mogelijk binnen de 24 uren.

reacties

Ruben plaatste op 19 juni 2021 de volgende reactie:
Een goed artikel en die foto's met die mensen (silhouetten) zijn prachtig.
PetraS plaatste op 11 juli 2021 de volgende reactie:
Prima artikel en mooie foto's.
Didier de Borle op 20 juli 2021
@Ruben @PetraS Dank voor het compliment.
Op 14 november 2021 plaatst Julie99 de volgende reactie:
Mooie foto's bij dit artikel
Didier de Borle op 6 januari 2022
Dank voor je reactie en veel fotografie plezier in 2022.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht