Vuile sensor

2 december 2016

'Vuile sensor' een artikel op de fotografieblog van Didier de borle, beeldmaker

Vroeg of laat krijg je ermee te maken. Kleine vlekjes, altijd op dezelfde plaats, bij meerdere van jouw foto's worden veroorzaakt door stof of ander klein vuil op de sensor van jouw spiegelreflex camera. In veel gevallen zijn deze vlekjes niet zichtbaar en dus storen ze niet, maar een schone sensor heeft toch altijd de voorkeur.

Om er zeker van te zijn dat, in dit geval storende vlekjes, op jouw foto's door vuil op de sensor veroorzaakt worden, ga je als volgt te werk. Maak meerdere foto's van een groot en helder iets, bijvoorbeeld een strak blauwe lucht. Fotografeer met het kleinste diafragma (bijvoorbeeld f/22), zoom zo ver als mogelijk in en zet scherp op oneindig.
Bekijk de foto's op 100% grootte op de computer en controleer of er donkere vlekjes steeds op dezelfde plaats te zien zijn. Is dat zo? Dan zit er blijkbaar stof op de sensor.

En dat stof zal dus moeten verwijderd worden. Je kan het laten doen maar gelukkig kun je dit ook vrij eenvoudig zelf doen.

Elke spiegelreflexcamera heeft een functie waarmee de spiegel wordt opgeklapt en de sluiter opengaat zodat je rechtstreeks bij de sensor kunt komen. Deze sensor zelf is beschermd door een dun glaasje zodat deze niet zomaar beschadigd wordt. Voor het reinigen van de censor kies je voor een stofvrije ruimte. Een normale woonkamer zal hierbij geen problemen opleveren.

Er zijn twee manieren om een sensor te ontdoen van vuil en/of stof, namelijk een droge of een natte reiniging.

'Vuile sensor' een artikel op de fotografieblog van Didier de borle, beeldmakereen artikel op de fotografieblog van Didier de borle, beeldmaker

Is de vervuiling van de sensor beperkt tot enkele stofjes dan zal een droge reiniging al voldoende zijn. Deze kan worden uitgevoerd met de krachtige "Blue Air Rocket Blaasbalg" of bijvoorbeeld met de "Visible Dust Arctic Butterfly". De Arctic Butterfly is een borsteltje dat statisch wordt gemaakt en waarmee het stof veilig en gemakkelijk van de sensor kan afgeveegd worden.

'Vuile sensor' een artikel op de fotografieblog van Didier de borle, beeldmaker
'Vuile sensor' een artikel op de fotografieblog van Didier de borle, beeldmaker

Zit er meer en hardnekkige vervuiling op de sensor dan is een natte reiniging de oplossing. Dat kan met een "Sensor Swab", een soort dweiltje en een flesje schoonmaak middel. Doe een paar druppels van de vloeistof op de swab en haal vervolgens met lichte druk heen en weer over de sensor. De vloeistof is vluchtig en zal dus snel verdampen en geen strepen achterlaten. Deze swabs zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen zodat je altijd de juiste keuze kunt maken voor jouw camera.

Voor deze reinigingsmethoden zijn complete start-setjes verkrijgbaar, maar de producten zijn ook los te koop.
Zoals je ziet: Stof of vuil op de beeldsensor van jouw spiegelreflexcamera is vervelend, maar hoeft daarom geen ramp te zijn.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. Ik reageer voor zover als mogelijk binnen de 24 uren.

reacties

Op 12 december 2021 plaatst JanvdB de volgende reactie:
Ik vind het belangrijk om in het veld zo weinig mogelijk van lens te wisselen, zo krijg je minder stof in het camerahuis.
Didier de Borle op 6 januari 2022
Dat is een waarheid als een koe Jan. Veel fotografie plezier in 2022.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht