handmatige  instellingen

8 januari 2017

Iedere digitale of analoge spiegelreflex camera heeft drie tot vier standen welke je handmatig kunt instellen. Dat zijn standen waarbij de instellingen niet voorgeprogrammeerd zijn zoals bijvoorbeeld: 'portret', 'landschap' of 'sport'. Deze handmatig in te stellen standen kun je dus vrij gebruiken. Maar wanneer gebruik je welke en wat doen de P-, A- of AV-, S- of TV- en de M-stand eigenlijk? Of je op jouw toestel een A- of AV-, een S- of TV-stand aantreft is afhankelijk van het merk camera, maar ze doen echt hetzelfde.

De P-stand

Bij deze stand heb je de minste zeggenschap. De camera bepaalt de instellingen van sluitertijd en diafragma. Handig aan de P-stand is dat je zelf bepaalt of de flits wel of niet automatisch aangaat bij (te) weinig licht.
De P-stand is te gebruiken bij situaties waarbij u snel moet werken maar waarbij flitsen niet is toegestaan.

De S- of TV-stand

Bij de S- of TV-stand bepaal je de sluitertijd en ISO-waarde en past de camera het diafragma daaraan aan. Wil je iets vastleggen waar beweging in zit, maak dan gebruik van deze instelling. Voorbeeld zijn een dansvoorstelling, een sportwedstrijd of iemand op een trampoline. Wil je de beweging 'bevriezen' dan zal je voor een korte sluitertijd moeten kiezen. Een langere sluitertijd zorgt ervoor dat de beweging in het beeld wordt weergegeven. Hier heb je nog de mogelijkheid om een hogere ISO-waarde in te stellen als jouw camera geen passend diafragma kan kiezen bij de door jou ingestelde korte sluitertijd.
De S- of TV-stand is te gebruiken bij situaties met snelheid zoals sportevenementen, een landschap met beweging zoals een waterval of bij beweging zoals dieren of spelende kinderen.

De A- of AV-stand

In tegenstelling tot de hiervoor beschreven instelling bepaal je bij de A- of AV-stand met welke diafragma opening je gaat werken. Ook heb je zeggenschap over de ISO-waarde. Het diafragma zorgt met name voor de scherptediepte in jouw foto. Je gebruikt een kleine diafragma opening (een hoog diafragma getal) als je veel scherptediepte wenst. Bij een klein diafragma getal (grote diafragma opening) kies je voor een onscherpe voor- en/of achtergrond. De camera bepaalt dan wat de sluitertijd moet zijn zodat er voldoende licht op de sensor valt.
De A- of AV-stand wordt meestal gebruikt bij portretten, macro, object of landschap.

De M-stand

De M-stand is echt de manuele stand. je hebt hierbij letterlijk alles in de hand. Jij bepaalt zelf welke instellingen er voor diafragma, sluitertijd en ISO worden gebruikt. Deze stand is de moeilijkste om te gebruiken. De M-stand ga je wellicht alleen gebruiken nadat je (in een andere stand) de nodige metingen hebt verricht.
De M-stand wordt gebruikt in situaties met moeilijke lichtomstandigheden of HDR-fotografie of voor het schieten van meerdere beelden welke later als panorama dienen te worden samengevoegd.

Veel plezier bij het fotograferen.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Op 6 juni 2021 plaatst RonvdB De volgende reactie:
Het helpt zeker beginners om erop uit te gaan en te schieten. Dit helpt echt om een nieuwer en beter perspectief te krijgen.
Didier de Borle op 16 juni 2021
Dank je Ron. Ik ben er gelukkig mee te weten dat mijn artikel anderen kunnen helpen.
Op 11 december 2021 plaatst Hendrik de volgende reactie:
Iedere fotograaf moet zo snel mogelijk van die automatische stand af;
Didier de Borle op 6 januari 2022
Dank voor je reactie en veel fotografie plezier in 2022.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht