Is fotografie kunst?

7 mei 2017

Deze vraag zie ik de laatste tijd met een zekere regelmaat terugkomen. Volgens mij kan fotografie kunst zijn maar is het dat dus niet per definitie. Wat zeker geen kunst is, zijn de klassieke familie- en vakantiefoto's. Alsook foto's in de krant en foto's in de reclamefolders zijn dat meestal niet.

Maar eerst even:

 • Wat is kunst?

  Voor kunst zijn meerdere definities te geven. Volgen WikipediA: onder kunst wordt in het algemeen verstaan: het product van creatieve menselijke uitingen, onder meer: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen, moderne media, theater, muziek en zang, dans, film, bouwkunde of architectuur, literatuur en poëzie.
  Daarnaast is kunst cultuurspecifiek en tijdgebonden en daarom dus steeds in beweging.
 • Wat is fotografie?

  We gaan wederom naar dezelfde bron voor antwoord: Fotografie is het met behulp van licht en andere vormen van straling vastleggen van afbeeldingen van voorwerpen en verschijnselen op radiatie- of stralingsgevoelig materiaal. Sinds de intrede van de digitale fotografie bestaat er een verschil tussen het nemen van een foto en het maken van een foto. Zeker met de huidige digitale techniek zijn er steeds meer mensen die met een fotobewerkingsprogramma foto's maken.

Uit het voorgaande zouden we kunnen besluiten dat fotografie kunst is als er sprake is van een creatieve menselijke uiting. Verder wat voor de ene persoon als kunst ervaren wordt, hoeft dat vanzelfsprekend niet te zijn voor een ander. Ook is fotokunst / fotografie, in vergelijking met andere kunstvormen, nog relatief jong. Of en welke fotografen in de 26ste eeuw nog vernoemd zullen worden valt af te wachten.

Ik zou dit als volgt (praktisch) willen interpreteren:

 • Een kiekje waarbij de camera al het werk doet, is volgens mij geen kunst. Er komt namelijk weinig menselijk creatief handelen bij kijken. Er wordt eenvoudigweg een foto genomen.
 • Je kan een camera ook gebruiken om een digitaal beeld van te leggen (in RAW-formaat wat wil zeggen dat er nog geen foto is). Dat beeld ga je later bewerken tot een creatieve foto.
 • Bevat die creatieve foto een menselijke uiting dan komen we tot een kunstfoto. Die menselijke uiting is er als
  • enerzijds de emoties van de 'fotograaf' op de een of andere wijze in de foto zijn verwerkt en
  • anderzijds bij diegene die de foto onder ogen krijgt die foto emoties oproept.
 • De foto is dus een kunstfoto als de fotograaf bij het maken van de foto emoties ervaart en voldoende vaardig is emoties op anderen over te brengen.
 • Een absolute voorwaarde voor een kunstfoto is dat deze geen commentaar nodig heeft teneinde de toeschouwer emotioneel te raken.
'Is fotografie kunst?' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
'Is fotografie kunst?' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Uit mijn foto's haal ik er 2 welke ik als kunst beschouw. Deze hebben zeker een emotionele waarde en volgens mij dien je als kijker heel gevoelloos te zijn om niet geraakt te worden.

Twee andere waaraan ik twijfel omdat ze voor mij wel een emotionele waarde uitstralen, maar ik niet weet of deze ook overkomt.

Natuurlijk stel ik prijs op jouw mening over deze foto's alsook over de vraag "Is fotografie kunst"
Laat het mij maar weten.

'Publiek bedankt' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
'Een innige wandeling' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht