winterfotografie

12 januari 2018

Het is winter en dat betekent kou, regen en soms ook sneeuw. Gezellig thuis bij de kachel maar ook een mooie tijd om te fotograferen. Dus nemen we onze voorbereidingen en trekken erop uit.

Voorbereidingen

Het is belangrijk om je waardevolle fotoapparatuur te beschermen tegen vocht omdat bij regen of sneeuw condensvorming mogelijk is.
   -   Zo kunnen plotselinge temperatuurwisseling niet alleen condens op, maar ook in je fototoestel veroorzaken. Laat je camera na een winterse fotosessie altijd in de tas weer op temperatuur komen.
   -   Ga je op pad bij regen of sneeuw? Gebruik dan een regenhoes om je camera droog te houden. Houd ook de binnenkant van je cameratas droog. Maar daarvoor eventueel gebruik van een vocht absorberende silicagel.
   -   Stof of vuil op je camera? Blaas dat er in de vrieskou niet af met je adem, omdat je adem omgezet wordt in vorst. Ook onder je jas kan het bij koud weer vochtig zijn. Je beschermt je camera dus niet door die onder je jas te houden.
   -   Belangrijk is dat je (reserve) batterijen warm blijven. Een koude batterij presteert minder goed dan een warme batterij. Bewaar je reserve batterijen daarom, in een afgesloten zakje, in je broekzak of de binnenzak van je jas;
   -   Plan je fotosessie en bedenk vooraf welk materiaal je gaat gebruiken.
     -   Voorkom zoveel mogelijk het wisselen van objectief in koude, regen of sneeuw.
     -   Vergeet je statief niet, bij voorkeur een driepoot.
     -   Zorg goed voor jezelf. Kleed je goed aan en neem warme drank mee.

 

Mooie plaatjes schieten

  -   Heeft het 's nachts gesneeuwd? Ga dan vroeg op pad. Bij een heldere ochtend maak je de mooiste sneeuwfoto's en heb je waarschijnlijk ook geen last van voetstappen in de sneeuw.
   -   Maak de koude zichtbaar in je beelden. Let op de gedragingen van mensen en dieren bij koude, regen of sneeuw. Een voorbeeld: het drieluik hiernaast tijdens een regenachtige Aalst-Carnaval (27 februari 2017)

  -   Ook door het fotograferen van de ochtendnevel bij vrieskou kan je de winter in je foto zichtbaar maken.

 -   Kom dichter bij je onderwerp. Misschien denk je er niet zo gauw aan, maar ook de natuur ziet er van dichtbij (macro) heel anders uit in de winter. Zo ook kunnen kleurdetails voor een mooie compositie zorgen.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Op 27 november 2021 plaatst Roos de volgende reactie:
Zo wordt dit artikel elk jaar opnieuw actueel
Didier de Borle op 6 januari 2022
Dank voor je reactie en veel fotografie plezier in 2022.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht