de lente fotograferen

22 maart 2019

Het is vandaag vrijdag 22 maart 2019 en gisteren is officieel de lente van start gegaan. Niettegenstaande ik het hele jaar door wel fotografeer, voel ik mij toch meer een goed-weer-fotograaf. Dus welkom lente en zomer... .

Temperatuur wordt langzaam hoger, het is vroeger en langer licht en de natuur is volop in beweging. Voor mij is het de tijd om wat het fotograferen betreft naar een hogere versnelling over te schakelen.

Planten

De lente kenmerkt zich door nieuwe kleuren. Ik denk daarbij aan sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en vanaf april tulpen en bloesems.

Ga je dat soort dingen fotograferen, let dan ook en vooral op de achtergrond. Deze is net zo een belangrijk onderdeel van je foto als je onderwerp. Let daarom goed op zodat er geen storende elementen in de achtergrond zichtbaar zijn welke te veel aandacht naar zich toetrekken. Ga bij voorkeur op zoek naar een donkere achtergrond die de kleur van de bloem(en) uit de foto laat springen.

Naast achtergrond is vanzelfsprekend ook de compositie en scherptediepte van belang. Kies daarbij bewust om een enkele bloem of meerdere bloemen in beeld te brengen. Richt je op de leefwereld van de bloemen of planten welke je gaat fotograferen. Daarmee bedoel ik; tracht op gelijke hoogte van de bloem of plant te komen. Vergeet daarbij ook niet de knoppen en de nog niet volledig ontloken bloemen. Sommige bloemen sluiten zich tijdens de nacht, wat wil zeggen dat dezelfde bloem er anders uitziet naargelang het tijdstip (ochtend, middag, avond). In de ochtend- en avonduren en op een bewolkte dag is het licht meestal zachter waardoor details beter uitkomen en kleuren meestal intenser zijn.

'De lente fotograferen' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Ga bij het fotograferen vooral ook experimenteren. Benader eenzelfde mooie bloem of bloemengroepje vanuit diverse standpunten. Maak gebruik van groothoek tot telelens en neem beelden met diverse diafragma waarden. Denk ook eens aan het fotograferen bij tegenlicht.

Dieren

Niet alleen bij de planten maar ook bij de dieren is er volop nieuw leven. Denk aan activiteit in een beekje of waterplas; aan kalfjes en lammetjes in de weide. Je kan natuurlijk ook eens een bezoek brengen aan een kinderboerderij of een dierenpark.

Tot slot nog twee bemerkingen:

   -   De winter kan in het begin van de lente nog altijd voelbaar zijn. Zo kan het in maart of april nog wel een gaan sneeuwen.
   -   Naargelang de buitentemperatuur op loopt zijn er ook meer activiteiten en evenementen welke je kunt bezoeken. Dus niet alleen de komst van de lente laat je toe om mooie beelden te schieten.

Dus: op naar een nieuw en mooi fotoseizoen!

Ook de dieren hebben lentekriebels op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Op 26 mei 2021 plaatst Sharon de volgende reactie:
Een van de beste artikelen die ik in een tijdje heb gelezen! Oh, en had ik al gezegd dat de foto's geweldig zijn. Bedankt voor deze inzichten!
Didier de Borle op 16 juni 2021
Dank je voor het compliment Sharon.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht