privacy en fotografie

20 juli 2019

Algemene bepaling

De Privacywet is van toepassing van zodra er sprake is van een "verwerking" van "persoonsgegevens". Het gaat hier om een brede definitie van deze begrippen waardoor ook foto's van een bepaald persoon onder de wet vallen.

Plichten en rechten

Voor de geportretteerde bestaan er meerdere mogelijkheden om zijn / haar rechten te vrijwaren. Zo is er naast de Privacywet ook het recht op afbeelding. Het recht op afbeelding staat los van de bescherming van de privacy en is een recht waarbij voor elke menselijke afbeelding, maar ook het gebruik van die afbeelding toestemming vereist is van de afgebeelde persoon.

Dit betekend dat je vooraleer een foto van iemand te nemen je om zijn of haar toestemming moet vragen. Je hebt nogmaals toestemming nodig om de foto te publiceren. Naast de privacy dien je natuurlijk altijd rekening te houden met het "copyright".

Privacy en fotografie een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Openbare ruimte

In de praktijk is men het er grotendeels over eens dat wanneer een persoon zich in de openbaarheid begeeft hij of zij zijn of haar stilzwijgende toestemming geeft. Voor het geval de persoon het hoofdonderwerp vormt, blijft wel toestemming vereist voor het gebruik en de reproductie van de genomen foto.
Wanneer bepaalde personen toevallig op een foto staan, genomen op een publieke plaats, dan gaat men er in principe van uit dat een toestemming voor het verdere gebruik van die foto niet vereist is.

Publieke personen

Publieke personen dienen in principe ook geen voorafgaande toestemming te geven. Op voorwaarde dat de afbeelding een informatief doel heeft en het recht op eerbiediging van het privéleven niet schendt, geldt hier het recht op informatie.

Bijvoorbeeld naar aanleiding van een ramp of een misdrijf worden sommige personen slechts tijdens die welbepaalde gebeurtenis als publieke persoon aanzien. De afbeelding van deze personen dient dan ook gerelateerd zijn aan deze gebeurtenis. Daarnaast heeft de betrokkene het recht om, na verloop van tijd, vergeten te worden.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

LindaH plaatste op 24 april 2021 de volgende reactie:
Privacy is een begrip wat bij veel mensen steeds minder belangrijk is. Als je ziet wat sommigen op facebook gooien met welk recht gaan deze dan nog klagen wanneer er toevallig een foto van hen wordt genomen?

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht