zwart-wit fotografie

18 oktober 2019

Schiet in kleur

Stel je camera niet in op zwart-wit maar maak de foto in kleur. Een kleurfoto, ik ga ervan uit dat je je beelden in RAW maakt, bevat meer informatie en biedt je dus meer mogelijkheden in de nabewerking. Daarnaast; stel dat de zwart-wit afbeelding tegenvalt dan is er nog altijd de kleurweergave. Van kleur naar zwart wit is makkelijker dan van zwart-wit naar kleur.

Donker en licht = contrast

Er zijn meerdere manieren om een contrastrijke foto te maken. In eerste instantie: het licht. En het beste licht is fel licht. Normaal gesproken is een felle zon niet het beste licht om erop uit te trekken, tenzij je in zwart-wit wil fotograferen. Bij feller licht worden plekken nog lichter waardoor de donkere delen van het beeld donkerder lijken. Dus een combinatie van heel licht met heel donker levert het mooiste contrast.

Contrast in zwart-wit op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
Zwart-wit fotografie, een artikel  op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Hoe het simpel

Dat wil zeggen minder elementen in beeld. Kijk wat je kan weglaten. Meer dan bij kleur geldt bij zwart wit: less is more.

Geen kleur, wel emotie

Een zwart-wit foto is een prima medium om emotie weer te geven. Woede, een lach of een traan krijgen meer kracht en diepte in zwart-wit dan in kleur.

Maak gebruik van een silhouet

Fotografeer tegen het licht in of van onderaan naar het licht toe. Hierdoor wordt je onderwerp een silhouet. Felle zon maar ook en bewolkte dag werkt prima voor dit effect. Probeer meerdere camerastandpunten en camera-instellingen uit voor het beste resultaat.

Ga aan de slag en maak een goede zwart-wit foto.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Op 3 maart 2022 plaatst PaulDB de volgende reactie:
Zwart-wit fotografie, samen met analoge fotografie, is in opkomst.
Didier de Borle op 9 maart 2022
Dat blijkt een algemeen verschijnsel van deze tijd: nostalgie. Dank voor je reactie.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht