wabi-sabi  fotografie

20 juni 2020

Wabi-Sabi fotografie is het fotograferen van de schoonheid van het lelijke. Daar wil ik het graag over hebben en er wat van laten zien.

De meeste mensen willen een mooie foto maken. Ze willen iets moois op de foto en van dat lelijk ding hoeven ze echt geen afbeelding. Maar wat is mooi en wat is lelijk. Dat verschilt van cultuur tot cultuur en ook van mens tot mens.
Volgens mijn definitie is schoonheid een algemeen begrip. Schoonheid kan zowel mooi als lelijk bevonden worden en of schoon mooi of lelijk bevonden wordt is persoonlijk.
Een voorbeeld: Een netjes gewassen overhemd is schoon maar daarom nog niet mooi. Wellicht is het mooi voor jou en lelijk voor mij of vinden we het beiden wel een lelijk ding.
Dus: lelijk en mooi zijn beiden schoonheid. Maar dat wil niet zeggen dat alles schoon (schoonheid) is. Tegenover schoon staat immers vuil (vuiligheid). Bij naaktfotografie heb je mooi en lelijk, dus schoonheid. Bij (kinder)pornografische afbeeldingen bestaat er geen mooi of lelijk, daar heb je in mijn ogen alleen maar vuiligheid. Duidelijk? Schoon tegenover vuil; mooi tegenover lelijk maar beiden schoon. Alles wat in het Museum van Schone Kunsten hangt, ligt of staat hoef je dus niet mooi te vinden.

Play your musik op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
Wabi-Sabi fotografie een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Wabi-Sabi, afkomstig uit Japan, is een wereldbeeld waarin de aanvaarding van vergankelijkheid en het niet-perfecte centraal staat. Men zoekt, vindt en aanvaardt schoonheid in vergankelijkheid en in imperfectie welke door anderen wellicht als lelijk ervaren wordt.
Ik denk dat velen het -zij het onbewust- wel ervaren: "de schoonheid in het onvolmaakte". Denk eens aan een gebroken en net niet onzichtbaar herstelde vaas. Trekt je dat niet aan om het nader te gaan bekijken?
Het begrip Wabi-Sabi kende ik niet. Maar nu ik er op internet (waar anders?) mee in aanraking kwam, er wat ging over lezen en dieper over nadenken, heb ook ik er mij onbewust toe aangetrokken gevoeld. Door mijn fotobibliotheek bladerend kom ik meerdere voorbeelden van Wabi-Sabi fotografie tegen. Daarom bij dit artikel enkele voorbeelden.

Schoonheid in het lelijke op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
Niet perfect mag er ook zijn op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Het heeft wel iets die schoonheid van het vergankelijke, de asymmetrie, de eenvoud, het niet pretentieuze, liefde voor oude en verweerde objecten. Een pluspunt is nog dat je bij Wabi-Sabi fotografie met je foto altijd een verhaal zal vertellen. Ik denk er in de toekomst bewuster mee om te zullen gaan.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Karen plaatste op 15 juli 2021 de volgende reactie:
Een mooi onderwerp, nog nooit bij stil gestaan.
Didier de Borle op 20 juli 2021
Dank je Karen voor je reactie.

Op 10 december 2021 plaatst Jan-Willem de volgende reactie:
Echt een artikel waar ik inspiratie kan uit halen.
Didier de Borle op 6 januari 2022
Dank voor je reactie en veel fotografie plezier in 2022.

Op 6 april 2022 plaatst Sander de volgende reactie:
Mooi artikel. Als fotograaf merk je dingen op waar andere mensen overheen kijken.
Didier de Borle op 28 april 2022
Dank voor je reactie en veel succes met je fotografie.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht