spiegelreflex of systeemcamera

26 april 2021

Spiegelreflex op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

 

 

Waarvoor kies je?
Wat zijn de verschillen?
Voor versus tegen.

Systeemcamera op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

De eigenschappen van de systeemcamera

Het grote verschil: een systeemcamera heeft geen spiegel. Het licht valt bij de systeemcamera rechtstreeks op de beeldsensor en zo wordt een elektronisch beeld gemaakt. De systeemcamera is recenter op de markt dan spiegelreflexcamera.

De voordelen van de systeemcamera

   -  Momenteel wordt er meer geïnnoveerd in de wereld van de systeemcamera dan de spiegelreflexcamera. Daardoor zijn de nieuwste systeemcamera's de spiegelreflexcamera's aan het inhalen op het gebied van sneller afdrukken, sneller scherpstellen en met betere sensoren. De systeemcamera met diverse handigheidjes zoals autofocus op ogen en dieren.
   -  Een systeemcamera is over het algemeen een stuk lichter en compacter dan een spiegelreflexcamera. Is dus gemakkelijker overal mee naar toe te nemen. Dit is zeker een voordeel voor iemand die veel onderweg is om te fotograferen.
   -  Zoals al gezegd: de systeemcamera heeft geen spiegel. Deze moet bij het fotograferen dus niet opgeklapt worden en daardoor haalt de systeemcamera door de band hogere snelheden. Een bijkomend voordeel is dat de camera bijna altijd een geluidloos fotografeert. Handig bij bijvoorbeeld het fotograferen van dieren of bij straatfotografie.
   -  De meeste systeemcamera's hebben een digitale zoeker. Waardoor je, direct door de zoeker, ziet hoe je foto wordt en dat rekening houdend met de toegepaste instellingen. Kijken en afdrukken gaat dus sneller en je mist minder snel een onverwacht moment.

De nadelen van de systeemcamera

   -  Die zijn er zeker bij de wat oudere modellen. Vooral bij bewegende beelden kan er soms vertraging zitten tussen het beeld dat je ziet en het digitale beeld wat je krijgt. Heb je een model zonder digitale zoeker, alleen een Lcd-scherm, dan is het beeld minder nauwkeurig te bepalen.
   -  De body van een systeemcamera is een stuk lichter dan bij een spiegelreflexcamera. De objectieven zijn dat niet en er zijn op dit moment nog een stuk minder objectieven beschikbaar. Deze objectieven zijn ook vaak een stuk duurder. Ook zijn er minder accessoires voor de systeemcamera, maar dat is allemaal volop in ontwikkeling.

De eigenschappen van de spiegelreflexcamera De spiegelreflexcamera stuurt door de spiegelconstructie het licht door het objectief naar de zoeker. De spiegel klapt omhoog en het licht valt op de sensor. Men spreekt bij een spiegelreflexcamera ook van een DSLR (digital single-lens reflex).

De voordelen van de spiegelreflexcamera

   -  Je kijkt bij een spiegelreflexcamera door de zoeker en je ziet exact hetzelfde wat het objectief ziet. Je ziet werkelijke kleuren, hebt het werkelijke dynamisch bereik en daarbij geen vertraging.
   -  Voor de spiegelreflexcamera is er een groter en relatief goedkopere aanbod van objectieven en accessoires te opzichte van de systeemcamera. Door de grotere beschikbaarheid is er een goede tweedehands markt. Een spiegelreflexcamera heeft meer ruimte voor de accu en daardoor is deze een stuk krachtiger dan die van een systeemcamera.
   -  Een spiegelreflexcamera is groter en zwaarder wat kan zorgen voor een betere stabiliteit en dus minder bewegingsonscherpte.

De nadelen van de spiegelreflexcamera

   -  Voor sommige fotografen is de grootte en / of het gewicht van de camera juist een nadeel.

Tot slot enkele aandachtspunten

   -  Voor een beginnend fotograaf is de betaalbaarheid van de spiegelreflexcamera en zijn objectieven vaak een belangrijk voordeel. Ook kan een oudere lens gebruikt worden met een nieuwe camera door gebruik te maken van adapters.
   -  Wel is de sensorgrootte bij beide camera's goed ontwikkeld. Zowel voor systeemcamera's als voor spiegelreflexcamera's zijn er tegenwoordig full frame en goede APS-C sensoren.
   -  Ben je veel bezig bent met videowerk dan kan het moeilijk werken zijn met de kleinere accu's van de systeemcamera. Ook is de spiegelreflexcamera nog altijd sneller met de autofocus dan de systeemcamera. Maar zoals al gezegd: door de vele vernieuwingen worden verschillen tussen beide modellen van camera steeds kleiner.
   -  Belangrijk is na te denken over wat en hoe je gaat fotograferen. Kijk naar wat daardoor voor jou belangrijk is en baseer daarop je keuze tussen een spiegelreflexcamera of een systeemcamera.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht