dierentuin  fotografie

15 mei 2021

Dierentuin fotogragie een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Dieren fotograferen in de dierentuin is succes verzekerd. Houd toch rekening met een aantal uitdagingen. Hoezeer er ook geprobeerd wordt de natuurlijke leefomgeving van de dieren na te bootsen, krijg je ook scheidingswanden van glas en gaas voor je lens. Daar moet je dus in eerste instantie rekening mee houden.

Voorbereiding

Het beste is om de dierentuin waar je wilt fotograferen vooraf te gaan verkennen. Weet met welk doel je de dierentuin als fotograaf bezoekt, met andere woorden welke dieren je in beeld gaat brengen. Ga op rustige momenten, zodat je een rustig plekje kunt opzoeken waar je alle tijd hebt. Informeer bij een opzichter over het gedrag van de dieren, bijvoorbeeld wanneer ze wel of niet actief zijn en wanneer ze te eten krijgen.

Reflecties

Zitten dieren achter glas? Voorkom reflecties door de lens van je camera dicht bij de glaswand te houden. Gebruik een zonnekap of een polarisatiefilter om ervoor te zorgen dat je lens niet beschadigd wordt. Draag donkere kleding, zodat ook je eigen reflectie niet op de foto staat. Vroeg in de ochtend (bij een minder felle zon) of op een

bewolkte dag zijn ideale omstandigheden om reflecties te voorkomen.

Materiaal

De dieren in de dierentuin komen niet altijd naar je toe dus is een teleobjectief (70 - 200 mm) aan te raden. Ook heb je best een lichtsterk objectief bij de hand voor binnenruimtes of voor het maken van een onscherpe achtergrond. Ga je bijvoorbeeld in een vlindertuin aan de slag dan kan een macrolens van pas komen.

Standpunt

Let ook op je standpunt. Ga bijvoorbeeld grote of gevaarlijke dieren fotograferen vanuit een laag standpunt om zo de nadruk te leggen op de kracht van het dier. Denk ook aan details: oog, neus, bek en meer. Waarom eens niet op zoek gaan naar een uitzonderlijke situatie of maak eens een bijzondere (gekke) foto.

Belangrijk is: wees geïnformeerd, heb de tijd, observeer en wees voorbereid op

'het juiste moment'.

Een sterke olifant op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Op 18 mei 2021 plaatst RositaV de volgende reactie:
Ik heb je artikel gelezen en het is nuttig. Een paar jaar geleden ben ik gepassioneerd door dierenfotografie en nu zou ik daar graag weer mee beginnen. Heel erg bedankt voor het delen.
Didier de Borle op 16 juni 2021
Dank voor het compliment en succes met je fotografie.

Op 18 augustus 2021 plaatst Karel009 de volgende reactie:
Hele fijne uitleg! Kan ik zeker veel mee.
Didier de Borle op 27 september 2021
Dank voor het compliment en succes met het maken van mooie foto's.

Op 22 april 2022 plaatst FotoPiet de volgende reactie:
Het weer wordt beter en dus komt het er van om maar eens een dierentuin te bezoeken.
Didier de Borle op 28 april 2022
Dank voor je reactie en veel succes met je fotografie.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht