reisfoto in plaats van vakantiekiekje

20 mei 2021

Voor de meeste mensen staat de vakantie voor de deur. In hoeverre reizen deze vakantie mogelijk zal zijn, is nog onduidelijk. Maar toch, hoe ver weg of kortbij ook, we moeten er echt eens uit.
Neem je de fotocamera mee op reis? Zet dan de gebruikelijke vakantiekiekjes eens om naar reisfoto's.

Bereid je goed voor

Heb je beslist waar je heen gaat? Maak gebruik van Google, of andere documentatie, om uit te vinden wat er daar of in de omgeving te zien is.
Waarop wil je als reisfotograaf je aandacht op richten. Foto's van de streek bekijken via Google afbeeldingen is een goed idee.
Kies voor jezelf een thema uit. Het thema moet natuurlijk passen bij je reisbestemming, maar zorg ervoor dat het niet voor de hand liggend is. Neem je voor om niet dezelfde foto's te maken als deze welke je meerdere keren op internet hebt gezien. Daag jezelf uit en kies voor een thema wat je minder zo vaak fotografeert.

Weet je wat je gaat fotograferen? Dan kun je nu ook bepalen welke apparatuur je nodig hebt. Je zou kunnen overwegen om alleen met een objectief met een vast brandpunt, bijvoorbeeld 50 mm, te fotograferen. Of juist niet!
Belangrijke zijn extra accu's, oplader, geheugenkaartjes en eventueel een wereldstekker.

Ter plaatse

Verken het gebied en de mogelijkheden. Let op kleur en contrasten. Wees voorbereid op het onverwachte. Kijk uit naar het niet alledaagse.
Durf, eenmaal daar, een afwijkend standpunt in te nemen en ga op zoek naar een uitdagende compositie. Zo krijg je een unieke foto. Een beetje anders denken, levert vele en hele nieuwe beelden op. Maak meerdere foto's bij hetzelfde onderwerp met steeds ander standpunt 

Bij een laag standpunt op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

en / of compositie.
Ga na een paar dagen eens naar eenzelfde plaats terug. Ik ben er zeker van dat andere zaken je aandacht zullen trekken dan bij het eerste bezoek.
Stap eens uit je comfortzone. Een voorbeeld: trek er eens een dag helemaal alleen of met een onbekende (iemand van daar) op uit zonder plan en maak die dag 250 foto's waarbij je speelt met de instellingen op je camera.

Reisfoto in plaats van vakentiekiekje een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Bij thuiskomst

Laat je foto's een paar dagen op de computer staan voor je gaat selecteren. Maak dan een eerste selectie en basisbewerking. Laat een ander je foto's waarderen door bijvoorbeeld 1 tot 5 sterren toe te kennen in LightRoom of een ander fotobewerkingsprogramma. Natuurlijk beoordeel jij daarna zelf wat je met welke beelden doet.

Succes en vooral veel plezier!


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht