straatfotografie  FAQ

8 juni 2021

Wil je aan de slag met straatfotografie? Dan zijn er zeer waarschijnlijk een aantal vragen die bij je opkomen. Hierna mijn antwoord op zes veel gestelde vragen over straatfotografie.

Hoe begin ik met straatfotografie?

Ga de deur uit en neem je camera met je mee. Elke moderne camera, inclusief een smartphone, is voldoende voor straatfotografie. Wat het objectief (de lens) betreft, zou ik starten met een korte tele (35 - 70 mm).
Begin in een redelijk drukke straat of plein en let op de mensen: wat ze doen, hoe ze lopen / zitten, let op bijzonderheden, afwijkingen van het algemene. Probeer iets interessant te vinden om mee aan de slag te gaan.
Let ook op de omgeving: ontdek patronen, lijnen, texturen, het beschikbare licht om zo je beeld op de best mogelijke manier naar voren te brengen. Maak gebruik, of bewust misbruik van compositieregels om je onderwerp te positioneren in het beeld. Zorg ervoor dat een (te) drukke achtergrond de aandacht van de kijker niet gaat afleiden.

Wat is goede straatfotografie?

In het algemeen laat goede straatfotografie leven en emoties van een bepaald moment zien. Het toont een duidelijk afgebakend onderwerp, vertelt een verhaal. Als je foto de kijker laat stilstaan en vragen laat stellen dan heb je een geslaagde straatfoto.

Krantje lezen op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
'Straatfotografie FAQ' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Moet straatfotografie mensen in zich hebben?

Niet noodzakelijk, het is aan de fotograaf om daarover te beslissen. Ik geloof dat straatfoto's geen mensen nodig hebben, maar wel de suggestie van menselijk gedrag of aanwezigheid.

Waarom is straatfotografie zo populair?

Straatfotografie biedt veel mogelijkheden om je creativiteit te oefenen. Het biedt de fotograaf de mogelijkheid om het gedrag van mensen in hun omgeving op verschillende momenten en tijdstippen vast te leggen.

Is straatfotografie legaal?

Fotograferen van en in de openbare ruimte, straten en pleinen, volkomen legaal. Verlaat je de openbare ruimte en kom je op privé of semi-privé gebied ga dan na of er regels zijn waaraan je te houden.

Is het illegaal om een foto te maken van een willekeurig persoon?
In de openbare ruimte mag dat geen probleem zijn. Is een persoon of een groep het onderwerp van je verhaal en is deze duidelijk herkenbaar, stel je dan de vraag of de persoon nadeel kan ondervinden van je handeling. Het even vragen, vooraf of daarna, levert in de meeste gevallen geen problemen op. Afhankelijk van wat je bedoeling is met de foto kan het verstandig zijn om (schriftelijke) afspraken te maken.

Straatfotografie en mensen  op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Op 11 juni 2021 plaatst Greg de volgende reactie:
Dank u. Goed artikel en makkelijk te lezen
Ik ben dol op straat- en stadsfotografie, maar het lijkt erop dat ik het afgelopen jaar een beetje mijn motivatie heb verloren. Door dit artikel ga ik er opnieuw mee aan de slag.
Didier de Borle op 16 juni 2021
Dank voor het compliment en succes met de straatfotografie.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht