ICM

4 juli 2021

ICM staat voor 'Intentional Camera Movement'. Dus het 'bewust bewegen van je camera'. Gewoon een bewogen foto? Als het resultaat je niet aanspreekt, zou je het als een bewogen foto kunnen zien. Doch is het meer dan dat, via ICM kun je een gevoel toevoegen aan het beeld.

De camera bewegen, ga je normaal gesproken, via snelle sluitertijden en de vibratie reductie op de lens of in de camera, proberen te voorkomen. Maar de laatste tijd zie je meer experimenten binnen de fotografie. Het is een evolutie van registrerende / documentaire fotografie naar expressieve beeldvorming; van fotograaf naar beeldmaker.

ICM kan op meerdere manier worden verkregen. Het meest voorkomende is een verticale of horizontale beweging van de camera. Maar ook panning (het meebewegen met je onderwerp) kan tot ICM worden gerekend. Verder kennen we nog het 'tikken op de lens', 'in- of uitzoomen' tijdens het fotograferen en in principe iedere andere willekeurige beweging van de camera of de fotograaf.

Bij ICM is de belangrijkste instelling op je camera de sluitertijd. Alle beweging zal namelijk binnen die sluitertijd moeten behaald worden. Je hebt dus een langere sluitertijd nodig dan diegene welke je voor het beeld dat je voor ogen hebt normaliter zou instellen.
Dat kan je behalen door:
   -  te werken met een zo laag mogelijke ISO,
   -  voor een kleiner (groter f/ getal) te kiezen,

ICM een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle

   -  gebruik te maken van een filter (polarisatiefilter of grijsfilter) of
   -  fotograferen bij minder gunstige lichtomstandigheden.
zijn, maar enkele manieren om je sluitertijd te verlengen en waarschijnlijk zul je van een combinatie daarvan gebruik maken.

Ga ICM eens uitproberen. Of het een mooi resultaat oplevert, is afhankelijk van een beetje geluk en veel praktijkervaring. En natuurlijk: smaken verschillen, maar het belangrijkste is dat jij er voldoening in vind.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

Reacties

Op 26 februari 2022 plaatst Bert101 de volgende reactie:
Mooie ICM foto's maken vraagt heel veel oefenen en nog maar eens uitproberen.
Didier de Borle op 9 maart 2022
Dat is zo: oefening baart kunst. Dank voor je reactie.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht