lenzen wisselen

15 november 2021

Even een woordje vooraf
Lenzen wisselen is eigenlijk fout. Bij een camera met verwisselbare objectieven wissel je van objectief. Een objectief bevat een of meerdere lenzen. Lens en objectief wordt meestal door elkaar gebruikt en men spreekt makkelijker over lens dan over objectief. Dit wordt dan ook algemeen aanvaard.

Lenzen wisselen: een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Niet altijd nodig
Afhankelijk van met welk fotografisch doel je op pad gaat, heb je een of meer lenzen (objectieven) nodig. Het is een goed plan om op voorhand te overwegen waarvan je gebruik zal gaan maken en je apparatuur alvast zo samen te stellen.
Voorbeeld: Voor een algemene foto-uitstap, wat je gaat doen staat nog niet vast, kan je best een een zoomobjectief meenemen. Ga je samen met een vriend of vriendin op stap voor een portretsessie dan zit je favoriete portretlens op je camera.
Wat ik hiermee bedoel is, dat je moet proberen om onnodig wisselen van lenzen te voorkomen. Immers het niet goed wisselen van lenzen kan schade aan je apparatuur veroorzaken of stof op je sensor verzamelen. Dus is het beter dure reparaties of het verwijderen van vlekken uit je foto's te vermijden.

Thuis oefenen
Ga in eerste instantie thuis oefenen met het wisselen van lenzen. Zodat je de handeling zo snel mogelijk onder de knie krijgt en er handiger in wordt.

Aandachtspunten
   -  Het is belangrijk je camera uit te schakelen. In de koppeling tussen objectief en camera zitten er kleine elektronische contacten. Zodat het objectief je camera-instellingen kan overnemen. Wanneer je het objectief van je camerabody afdraait terwijl je camera nog aanstaat, kun je deze contacten beschadigen.
   -  Bij het wisselen ga je aan de slag met een camerabody en twee objectieven. Met slechts twee handen is het moeilijk deze drie stuks vast te houden. Plaats dus het objectief dat je van je camera afhaalt ergens veilig neer.
   -  Zorg dat de camerabody en de twee objectieven vrij houd van zand en stof. Zorg ervoor dat je camera zo kort als mogelijk open staat.
   -  Houd je camera altijd met de opening naar beneden op het moment dat je de lens eraf draait. Draai ook de lens om zodat ook daar de opening naar beneden wijst en plaats er zo snel mogelijk het kapje op.
   -  Fotografeer je buiten zoek dan bij voorkeur een "binnen locatie" op voor het verwisselen van lenzen.
   -  Geen binnen locatie in de buurt? Draai dan je rug naar de wind zodat je lichaam een soort windscherm is.

Conclusie
   -  Tracht in eerste instantie het wisselen van lenzen zo veel mogelijk te vermijden.
   -  Oefen thuis zodat, wanneer het toch nodig is, je de handelingen onder de knie hebt.

Succes met je fotografie.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht