Fotograferen van de zonsondergang

26 januari 2022

Een foto van een mooie zonsondergang doet het altijd. En er is elke de mogelijkheid. In dit artikel een aantal tips om jouw foto van een zonsondergang nog mooier te maken.

'Fotograferen van de zonsondergang' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

1- Wees voorbereid

Weet op welk tijdstip en waar de zon ondergaat en ga op zoek naar een locatie die het goed zou doen. Een locatie waar geen storende elementen staan of waar je er eventueel omheen kan fotograferen. Informatie over waar en wanneer de zon ondergaat en de weersomstandigheden zijn te vinden op het internet. Zorg ervoor dat je statief klaar staat voor als het moment er straks is. Je kan dan aan de slag vanaf zeker een halfuur voor tot een halfuur na de zonsondergang.

2- Voorgrond of achtergrond

Een zonsondergang kleurt niet alleen de lucht, maar ook andere objecten worden erg mooi door de rood/oranje gloed van de zon. Ga dus op zoek naar een of meer elementen in de voorgrond of de achtergrond op je foto en wek zo meer nieuwsgierigheid op bij de kijker. Denk bijvoorbeeld aan mensen op het voorplan of een mooie skyline. Ga daarin niet overdrijven, zorg ervoor dat het geen zoekplaatje wordt.

'Zonsondergang en meeuwen' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

3- Compositie

Over het algemeen levert het navolgen van de compositieregels een interessant beeld op om naar te kijken. Denk aan de regel van derden, de gulden snede, geleidende lijnen en meer. Natuurlijk, als het overtreden van die regels een interessanter beeld oplevert, lap ze dan gerust aan je laars.

4- Varieer in brandpuntsafstand

Je kan inzoomen op de zon of een groothoekobjectief gebruiken voor een wijds overzicht. Let op! Ga door de zoeker niet recht in de zon kijken. Dat os gevaarlijk voor je ogen, maar ook voor de sensor van je camera.

5- Varieer in witbalans

Schiet niet alles op de automatische witbalans, maar probeer ook eens een andere stand uit. De witbalans kan je natuurlijk achteraf bij de nabewerking aanpassen. Ik ga ervan uit dat je in RAW fotografeert.

6- Bracketing functie

Voeg eens een onderbelichte, overbelichte en volgens je camera correct belichte foto, van eenzelfde tafereel, samen en bekom zo een subtiel HDR effect. Plaats je camera in zo'n situatie zeker op statief, anders krijg je foto's die niet mooi samen te voegen zijn.

7- Scherpstalling

Met een grote vuurbal aan de horizon en omdat het al wat donkerder wordt, heeft je camera wellicht moeite met scherpstellen. Lukt het niet zo goed? Schakel dan over op handmatige scherpstelling.

8- Meerdere foto's

Bij digitale fotografie kosten een paar foto's meer je helemaal niets extra. Bij een zonsondergang veranderen kleuren en omstandigheden zeer snel. De foto die net gemaakt hebt, kan er over een aantal minuten opeens helemaal anders uitzien. Overdrijf dit niet anders ben je daarna uren bezig met nabewerking.

'Een mooie zonsondergang' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Een idee om je portfolio met aan aantal mooie zonsondergangen aan te vullen?


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

reacties

Op 29 januari 2022 plaatst PeterB de volgende reactie:
Een zonsondergang (ook zonsopkomst) is een foto welke iedere fotograaf wil maken. Toch wordt er te veel overdreven wat de kleurstelling betreft.
Didier de Borle op 10 februari 2022
Dank voor je reactie. Ja, smaken verschillen.

Op 9 april 2022 plaatst JohanS de volgende reactie:
Zonsondergangen wil iedereen wel op de foto. Daardoor is het een beetje een afgezaagd onderwerp.
Didier de Borle op 28 april 2022
Dank voor je reactie en veel succes met je fotografie.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht