afbeeldingen op internet

9 februari 2022

Ook als (hobby)fotograaf wil je gevonden worden op het internet. Dat geldt voor jouw website, maar ook voor je foto's. Ook jouw beelden worden liefst hoog weergegeven in de afbeeldingsresultaten van een zoekmachine.

SEO (Search Engine Optimization / zoekmachine optimalisatie) is voor afbeeldingen even belangrijk als voor teksten. Om wat afbeeldingen betreft tot een betere score te komen is het nodig op een paar zaken te letten bij het uploaden van afbeeldingen naar je website.

De bestandsnaam

Wanneer je een foto vanaf het geheugenkaartje overzet naar je computer heeft deze een naam in de trant van "IMG14481.jpg". Om deze later terug te kunnen vinden, ga je waarschijnlijk de bestandsnaam aanpassen en / of trefwoorden toevoegen. Dat wordt dan bijvoorbeeld: zicht-op-de-haven.jpg of portret-van-een-aap.jpg. Zo werkt het ook op het internet. Met een beschrijvende bestandsnaam zal je foto sneller worden gevonden.

De zoekwoorden

Een goede bestandsnaam vertelt wat er op de foto staat. Maar alleen dat is niet voldoende. Ook op het internet kan je trefwoorden -noem het dan zoekwoorden- toevoegen. Neem het voorbeeld ":portret-van-een-aap.jpg":. Bedenk waar mensen gaan naar zoeken:
   -  een foto van een aap,
   -  een dierenfoto of
   -  een door jou gemaakte foto.
Dus als zoekwoorden zouden de woorden dieren(fotografie) en de naam van de fotograaf toegevoegd kunnen worden. Dat kan in de "alt"-tekst van de code waarmee je de foto op je website plaatst.

'Portret van een aap' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Het portret van de aap heb ik op mijn website als volgt gecodeerd:
<img src="portret-van-een-aap-21039.jpg" width="600" height="400" border="0" alt="Portret van een aapdierenfotografie door Didier de Borle, beeldmaker">


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht