belangrijk bij straatfotografie

30 maart 2022

Bij straatfotografie komt het er op aan om onvoorspelbare situaties vast te leggen. Hiervoor heb je in eerste instantie drie dingen nodig: geduld, oplettendheid en snelheid. Daarnaast is het belangrijk niet direct te gaan voor het resultaat.

Ik kijk en zie wat jij niet ziet op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Mijn motto bij stad- en straatfotografie: "Ik kijk en zie wat jij niet ziet".

Heb geduld

Het is nuttig om de locatie waar je straatfotografie gaat beoefenen te kennen. Installeer je op een plek waarvan je weet dat de mogelijkheid bestaat dat er zich interessante / onverwachte situaties kunnen voordoen. Vanaf dan speelt geduld een belangrijke rol. Wacht af, immers je kent de locatie en weet.

Let op

Je hebt plaatsgenomen op een rustig plekje en je dient steeds te zijn. Tracht aan de hand van wat er gebeurt, aan te voelen wat een volgende actie of reactie zou kunnen zijn. Verwacht het onverwachte. Draag er zorg voor zelf niet op te vallen als fotograaf. Heb je daartoe de mogelijkheid dan zou je je camera ergens op kunnen laten rusten en werken via LiveView.

Wees snel

Op het moment dat er zich iets interessants voordoet, kom je in actie en neem je de foto. Je apparatuur moet dus steeds gebruiksklaar zijn. Een goede camera instelling hierbij is:
  -  Sluitersnelheid minimaal 1/250ste
  -  Diafragma f/11 of kleiner diafragma
De opgegeven waarden zijn minima. Streef naar een snellere sluitertijd en / of een kleiner diafragma. Dit is natuurlijk afhankelijk van de lichtomstandigheden op de locatie.
   ISO op automatisch
Huidige camera's kunnen best overweg met een hogere ISO. Bij straatfotografie is het verhalende van het beeld zeer belangrijk. In zo'n geval kan kleur zelfs storend zijn. Dus is een beetje korrel geen ramp omdat een omzetting naar zwart-wit meestal geen probleem is.
  -  Bij scherpstelling zorg je voor een zo groot mogelijke scherptediepte.
Wanneer je zelf op een vaste plaats blijft kan je de scherpstelling vergrendelen op 1/3de van het gebied. Dan hoef je bij het afdrukken daar al niet meer op te letten.

Krantje lezen op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
Lekker kopje koffie op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Ga niet direct voor resultaat

Je oefent geduld, bent oplettend en snel; maar zorg ervoor dat je, wat de omstaanders betref, een luie dag hebt en rustig een beetje aan het knoeien bent met je fototoestel. Zo zou je plaats kunnen nemen op een terrasje ervoor zorgend een onbelemmerd overzicht te hebben van de locatie.

"Een geslaagde foto is de bijvangst van een aangename fotosessie."


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht