Soorten fotografen deel 1

15 juni 2022

Mede door de opkomst van de digitale fotografie en door de steeds betere camera's op de smartphones worden dagelijks miljoenen foto's genomen.
Maar wat voor soorten foto's zijn dat zo en dus hoeveel soorten fotografen bestaan er wel. Ik tel er ruwweg toch al een twintigtal. Vandaag bespreek ik 5 soorten. Dit artikel krijgt dus nog meerdere vervolgen.

Amateur of beroeps

Een eerste onderscheid kunnen we maken tussen beroepsfotografen en hobbyfotografen. Daarbij wil ik opmerken dat dit enkel een opdeling van de fotograaf is en niet slaat op de fotografie. Immers vele amateurfotografen moeten, wat de beelden betreft, niet onderdoen voor beroepsfotografen.

Trouwfotograaf

Een bruiloft is een moment in het leven waarbij veel mensen een fotograaf inhuren. Het is de taak van de trouwfotograaf er voor te zorgen dat je -,naast een partner, trouwring en huwelijksboekje,- ook iets tastbaars aan de dag overhoudt en er zo nog meerdere keren met plezier aan kan terugdenken.

Trouwfotograaf op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Newbornfotograaf

Deze maakt een fotoshoot van een nieuw geboren baby. Dat gebeurt meestal in de eerste drie weken na de geboorte. De nieuw geboren baby zal dan over het algemeen prettig meewerken met als resultaat de meest schattige foto's.

Architectuurfotograaf

Een architectuurfotograaf maakt beelden van bijzondere gebouwen en constructies, maar ook van gebouwen waar we dagelijks zonder opkijken aan voorbijlopen. Deze fotograaf werkt soms in opdracht van een makelaar of ontwikkelaar van een vastgoedproject.
Herlees aansluitend mijn artikel over Architectuurfotografie

Architectuurfotograaf op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Kinderfotograaf

Bij kinderfotografie -ook bij baby, kleuter en peuter- wordt meer geduld en vaardigheid verwacht van de fotograaf dan bij newbornfotografie. De te portretteren personen hebben een eigen wil en zijn niet meer altijd zo gewillig om in te gaan op een voorstel om op een bepaalde manier gefotografeerd te worden. Dat biedt daartegenover een mooiere uitdaging en meer mogelijkheden unieke beelden te schieten.
Herlees aansluitend mijn artikel over Kinderfotografie

Kinderfotograaf op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Tot daar mijn eerste vijf soorten fotografen. Wat voor soort fotograaf ben jij? Laat het mij weten via een reactie.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht