soorten fotografen deel 3

29 juni 2022

Mede door de opkomst van de digitale fotografie en door de steeds betere camera's op de smartphones worden dagelijks miljoenen foto's genomen.
Maar wat voor soorten foto's zijn dat zo en dus hoeveel soorten fotografen bestaan er wel. Ik tel er ruwweg toch al een twintigtal. Vandaag bespreek ik de derde reeks van 5 soorten fotografen.

Medisch fotograaf

We hebben het hier niet over het maken van röntgenfoto's! Medische fotografen maken foto's van de buitenkant van een lichaam omdat de vooruitgang ( of achteruitgang ) van een genezing goed in de gaten kan worden gehouden door de arts. Medische fotografie speelt ook een rol bij cosmetische ingrepen.

Onderwaterfotograaf

Een onderwaterfotograaf heeft waterdichte apparatuur en een complete duikuitrusting nodig. Zeventig percent van het wereldoppervlak bestaat uit water. Een onderwaterfotograaf legt de diversiteit van de onderwater flora en fauna vast. Onderwaterfotografie kent daarnaast wel een aantal beperkingen: over het algemeen kan je niet (veel) dieper dan 30 meter duiken, de hoeveelheid licht neemt snel af net als de beschikbare hoeveelheid zuurstof. Dieren blijven niet rustig zitten en dan ben je zelf ook nog eens steeds in beweging. Onderwaterfotografie kent daarnaast meer dan voldoende uitdagingen: bedenk de close-ups van zeepaardjes of een geweldig shot van walvissen.

Portretfotograaf

De portretfotografie is de opvolger van de portretschilder. We kennen meerdere soorten van portretten: denk daarbij aan paspoortfoto's, geposeerde en niet geposeerde portretten, familieportretten en individuele portretten. Als portretfotograaf moet je iemand op zijn of haar gemak kunnen stellen en ook trachten om de 'gemaakte glimlach' te voorkomen. Bij een familieportret is het de kunst de foto net op dat ene moment te maken, waarop iedereen recht vooruit kijkt, glimlacht en niet met de ogen knippert.

Portretfotograaf op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Paparazzi

Dit soort van fotografie spreekt bij veelmensen tot de verbeelding. Paparazzi is het meervoud van Paparazzo. Dat is de opdringerige persfotograaf uit de bekende Italiaanse films "La Dolce Vita". Een Paparazzo is het stoute broertje van de persfotograaf die voornamelijk voor de roddelbladen werkt.

Sportfotograaf

Sportfotografie is een beetje als concertfotografie. Sportfotografen werken veel onder moeilijke omstandigheden: veel bewegingen, afstand en een mate van onvoorspelbaarheid. Het is belangrijk voor de sportfotograaf om gereed te staan op de juiste plek op het juiste moment om net het beslissende moment vast te leggen. Voor sportfanaten is sportfotografie de ultieme baan omdat die altijd op de voorste rij zit!

Sportfotograaf op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Tot daar mijn derde reeks van vijf soorten fotografen. Wat voor soort fotograaf ben jij? Laat het mij weten via een reactie.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht