concertfotografie

1 december 2022

Concertfotografie is een uitdagende vorm van fotografie. Het licht wisselt vaak en is niet altijd ideaal, dus soms een technisch probleem. Creatief moet je zien het gevoel van de muziek over te brengen in je beeld. Laten we het er in dit artikel even over hebben.

'Concertfotografie' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Bij concertfotografie heb je nergens de controle over op twee dingen na: je standpunt en de bediening van je apparatuur.

'Au revoir' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Wat je standpunt betreft is het in eerste instantie belangrijk om op tijd te komen, het best voor het begin van het concert. En, op het moment dat je daarvoor nog de ruimte hebt, een standpunt van waaruit je wilt gaan fotograferen in te nemen. Het is nuttig om, naar het einde toe van het concert, nog enkele algemene overzichtsbeelden te nemen. Het je de mogenlijkheid, ga dat de locatie op voorhand even verkennen. Neem zeker vooraf kennis van het programma.
Je creativiteit zal je voornamelijk via je camerainstellingen tot uiting moeten brengen. Ga fotogrferen in RAW en in de half-automatische of manuele stand. Scherptediepte kan een instrument zijn om mee aan de slag te gaan. Let ook op kleuren. Bij een concertoptreden wordt er bijna altijd met licht en kleur gewerkt.

Apparatuur

Het best kun je aan de slag met een zoomobjectief met een grote lichtsterke en een camera die hogere ISO-waarden aan kan. Laat de hogere ISO-waarden je niet te snel afschrikken. In de nabewerking van je nog altijd ruis weghalen of in het ergste geval omzetten naar zwart-wit.

'De mens' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
'Concertfotografie' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Sfeer

Heb oog voor de sfeer van een concert. Kijk niet alleen naar de artiesten, maar houd ook een oog gericht op het publiek.

'Sfeer' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
'Sfeer' op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Je zou concertfotografie ook kunnen benaderen als reportagefotografie. Herlees hierover mijn artikel Fotoreportage maken


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht