Joseph Nicéphore Niépce

22 december 2022

Joseph Nicéphore Niépce werd geboren in 1765 in Chalon-sur-Saône (Frankrijk) en stierf in 1833. Hij wordt gezien als de maker van de eerste foto ooit (in 1826), genaamd "View from the Window at Le Gras" beeld vastlegde op een stuk koperplaat. Samen met Louis Daguerre ontwikkelde hij de eerste fotografische processen die werden gebruikt om tekeningen en teksten op metalen platen te graveren door middel van zonlicht.

"View from the Window at Le Gras" op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Louis Daguerre, werkte samen met Joseph Nicéphore Niépce, is de grondlegger van de daguerreotypie in 1839. Via dat proces werd een zilverachtig metaalplaatje gebruikt om afbeeldingen vast te leggen. Het proces was tijdrovend duur, maar werd snel populair in de jaren die volgden.
Verdere verbeteringen kwamen er door onder andere William Henry Fox Talbot en John Herschel. Zij ontwikkelden het calotypieproces, waarbij het metaalplaatje vervangen werd door lichtgevoelig papier. Zo werd fotograferen gemakkelijker en meer toegankelijker.
De introductie van de droge plaat en de filmrol leidden tot de moderne fotografie.

In de 20e eeuw werd het maken van foto's meer en meer gemeen goed. De ontwikkeling van de eerste digitale camera (in 1975) bracht een ware revolutie te weeg. Zo zijn er tegenwoordig talloze manieren om foto's te maken en te delen.
De fotografie is sinds haar ontstaan uitgegroeid tot een belangrijk middel om herinneringen vast te leggen, kunst te maken en zelfs nieuws te verspreiden. Het is een veelzijdig medium dat ons in staat stelt om de wereld om ons heen vast te leggen zoals we die zien, en te delen met anderen.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

een reactie

Reactie van Odrada Dierckx 9-04+2024 10:17

Didier,  Had er eigenlijk niet bij stil gestaan.
Maar leuk om me er bewust van te maken.

Antwoord van Didier

Graag gedaan

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht