vijf straattips

29 december 2022

Bij straatfotografie draait alles om het vinden van nieuwe perspectieven. Of het nu een metropool is die je voor het eerst bezoekt, of de plaats waar je al je hele leven woont. Geweldige straatfotografie kan overal zolang je maar de tijd neemt om je heen te kijken en creatief te zijn.

1. Gebruik een handige camera

Daarmee bedoel ik een camera die je door en door kent. Straatfotografie wil zeggen lang rondlopen. Dan kan een lichtgewicht camera van pas komen, maar let ook eens op met wat je allemaal meeneemt.

2. Maak tijd vrij voor lange wandelingen

Een belangrijkste tip is: neem gewoon de tijd om veel te wandelen. Er is altijd, ook in je eigen woonplaats, wel een gebied waar je nog nooit bent geweest of alleen maar eens met de auto bent door gereden.

3. Focus op details

Ik denk daarbij aan een minimale stijl van architectuurfoto's. Focus op details van gebouwen zoals kleuren, texturen en kleine hoekjes. Let daarbij op symmetrische lijnen en contrast tussen licht en schaduw. Je kan ook veranderen van perspectief om nieuwe details te ontdekken. Draai je lens omhoog of ga op je hurken op de grond zitten en kijk om je heen. Zoom in op elementen van een scène. Ga experimenteren!

'Vij straattips' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

4. Houd je niet aan een plan

Maak je geen zorgen over waar je gaat fotograferen en of het er al dan niet pittoresk genoeg uitziet. Ga gewoon op pad met je camera en kijk rond.

5. Vind nieuwe buurten

Denk je dat je je stad kent? Ik wed dat het niet zo is. Open een kaart of stratenplan en zoek een gebied of een paar straten uit waar je nog nooit eerder hebt gelopen.
Je kunt natuurlijk ook een tocht maken naar een nabijgelegen stad die je niet zo goed kent. Hoe dan ook, maak er een punt van om een gebied te bezoeken dat nieuw voor je is. Wellicht word je verrast door de foto's die je maakt als je ergens met frisse ogen rondloopt.

'Focus op details' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker
'Vij straattips' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Ik hoop dat je met deze vijf straattips op zak super foto's gaat maken.
Succes!


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht