een zelfportret maken

5 januari 2023

Dit is mijn eerste artikel van 2023. Aan iedereen de beste wensen en veel moois in 2023. Ik wil het vandaag hebben over het maken van een zelfportret.  Tot het oeuvre van bijna elke bekende schilder behoort minstens een zelfportret. Ook veel fotografen hebben dat wel al eens gedaan of toch getracht. Hierna 5 simpele tips voor een zelfportret.

'Een zelfportret maken' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

-1- Gewoon jezelf
Breng authenticiteit in je zelfportret. Laat make-up of speciale verlichting achterwege en probeer jezelf gewoon voor je te laten zien. Omarm je rommelige kamer en geniet van die dagelijkse rommel. Of probeer jezelf op je werk in beeld te brengen of gewoon te ontspannen in je eigen ruimte.
Deze manier is eenvoudig omdat er niet veel installatie of speciale uitrusting voor nodig is. Maar het kan een meer emotionele uitdaging vormen, waarbij u zich echt op uw gemak moet voelen voor de camera.

-2- Van achteren
Waarschijnlijk ben je helemaal niet in staat om de voortgang van de shoot te volgen. Het wordt een vallen en opstaan, maar dat is juist een deel van het plezier! Een zelfportret van achteren schieten biedt ook een unieke uitdaging: hoe kan je iets over je persoonlijkheid vertellen zonder je gezicht te laten zien?
Probeer een aantal onverwachte houdingen en kijk wat de resultaten zijn. Portretten van achteren zullen ongebruikelijk en een beetje mysterieus aanvoelen dan een face-on-afbeelding.

'Een zelfportret maken' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

-3- Verberg je gezicht
Hier is een leuk idee voor degenen die misschien verlegen zijn voor de camera. Probeer je gezicht te verbergen in je zelfportret. Je kunt dit op veel manieren doen: probeer verschillende rekwisieten, waarom niet je camera, voor je gezicht te houden of experimenteer met verlichting om delen van je gezicht in de schaduw te werpen.

'Een zelfportret maken' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

-4- Vertel iets over jezelf
Maak gebruik van rekwisieten om iets over jezelf te delen.
Houd je van de natuur? Symboliseer dit door wat groen in je shoot te verwerken. Ben je een fervent lezer? Misschien fotografeer je jezelf omringd door grote stapels van je favoriete boeken.

-5- Spiegels
Spiegels kunnen uitstekende foto-rekwisieten zijn - als je het goed doet, kan een spiegel-selfie de selfie-status zeker overstijgen en een prachtig zelfportret worden.

Hopelijk brengt dit artikel inspiratie voor een nieuw project.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht