tuinvogels fotograferen

26 januari 2023

De winter is de juiste periode voor het fotograferen van tuinvogels, maar ook wat betreft vogels in het algemeen. Daar zijn twee redenen voor:
   Ten eerste zijn ze makkelijker te spotten. Bomen en struiken zijn kaal.
   Ten tweede zijn ze makkelijker te lokken. Omdat water, voedsel en onderdak in de vrije natuur minder beschikbaar zijn, kan je een plek (je tuin) hiernaar inrichten.

'Tuinvogels fotograferen' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Water: Ergens een plas is al voldoende. Dat betekend voor de vogels drinken, wassen (onderhoud) en recreatie.
Voedsel: De meeste (tuin)vogels zijn verzot op zaden en/of insecten. Op een plek met voldoende struiken en waar in de herfst de bladeren zijn blijven liggen, zijn veel insecten te vinden. Tussen die bladeren zijn dan ook allerlei zaden te vinden.
Onderdak: Ik denk hierbij aan natuurlijk plekken zoals een flinke struik of een heg. Maar je kan er ook voor kiezen om meerdere soorten vogelhuisjes op te hangen. Denk eraan vogelhuisjes minstens eens per jaar en dat natuurlijk voor ze opnieuw in gebruikt worden genomen binnenin schoon te maken.

Het in de winter fotograferen van vogels hoeft niet lastig te zijn, maar het is wel handig ze wat beter te kennen. Wellicht kan de Vogelgids van de Vogelbescherming hierbij helpen.

Wat je camera instellingen betreft: tuinvogels zijn klein en snel. Met een sluitertijd van 1/50 seconden kom je dan ook meestal helemaal nergens. Zorg dus voor een kortere sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen. Werk met een zo klein mogelijk diafragma en zet eventueel je iso iets hoger.
Scherpstellen doe je best op autofocus gericht op de ogen of het hoofdje van de vogel. Als je je camera in burst modus zet, maak je snel achter elkaar meerdere foto's en maak je meer kans dat er een goed gelukte foto bij is.

Herlees ook mijn artikel vogelfotografie van 13 april 2022


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht