beeldmaker of fotograaf

2 februari 2023

Zoals je waarschijnlijk bekend is, betitel ik mezelf liever als beeldmaker dan als fotograaf. In dit artikel bekijk ik de verscheidenheid tussen beiden.

Een beeldmaker is iemand die beelden maakt, het maakt niet uit of dit met een camera, een tekenpotlood of een computerprogramma gebeurt.
Een fotograaf kan gezien worden als een specifieke beeldmaker, iemand die zich specifiek richt op het maken van foto's terwijl een beeldmaker ruimer kijkt.

'Beeldmaker of fotograaf' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Hierna vier punten van verschil tussen beeldmaker en fotograaf:

-1- Medium: Een beeldmaker maakt gebruik van verschillende media, terwijl een fotograaf zich specifiek richt op het gebruik van een camera.

-2- Creatieve vrijheid: Een beeldmaker heeft vaak meer creatieve vrijheid omdat hij verschillende media kan gebruiken, terwijl een fotograaf beperkt is tot zijn camera.

-3- Technische vaardigheden: Een beeldmaker heeft vaak meer vaardigheden nodig omdat hij verschillende media gebruikt, terwijl een fotograaf een specialist is in de technieken van de fotografie.

-4- Doel: Door het gebruik van meerdere media is een beeldmaker beter in staat beelden voor verschillende doeleinden (zoals kunst, reclame, journalistiek) te maken, terwijl de fotograaf zich vaak richt op een specifiek doel, zoals portretten, landschappen, reportages, etc.

Echter in de praktijk kan een beeldmaker ook fotograaf zijn of vice versa. Zo kan een fotograaf zijn werk bewerken en daarmee toch beeldmaker zijn.  Het is belangrijk om te onthouden dat de termen beeldmaker en fotograaf elkaar vaak overlappen en dat de definities afhankelijk zijn van de context waarin ze worden gebruikt.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht