Vivian Dorothea Maier

20 april 2023

Morgen, maar dan 14 jaar geleden, op 21 april 2009 overlijd Vivian Dorothea Maier te Chicago (Verenigde Staten). Voor mij is zij een voorbeeld wat betreft prachtige straatfotografie. Vandaag laat ik je kennis maken.

Op 1 februari 1926 geboren te New York brengt Vivian Maier een groot deel van haar jeugd door in Frankrijk. Terug in de VS werkte ze vanaf 1956, over een periode van 40 jaar, als nanny en dat voornamelijk in Chicago. In die tijd maakte ze zo'n 150.000 foto's. Haar fotografisch werk bleef onbekend gedurende haar leven en na haar dood zijn naast de foto's ook nog tientallen niet ontwikkelde filmrolletjes teruggevonden.

Over Vivian Dorothea Maier op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Een 'doe maar gewoon' type, een feministe, een socialiste, met altijd een camera bij de hand en gekleed in een mannenjas, mannenschoenen en met een grote hoed; zo omschrijven de kinderen haar waar ze op heeft gepast.

Vivian Maier had meestal onvoldoende middelen van bestaan, zodat kort voor haar dood een aantal dozen met daarin bezittingen van haar, via een veiling, in handen komen van John Maloof, verzamelaar en historicus. Hij komt zodoende in het bezit van foto's en negatieven van voornamelijk mensen en ook architectuur van New York, Los Angelos en Chicago.

Straatfotografie door Vivian Dorothea Maier op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Maloof publiceert enkele van haar beelden op het internet, waarop al snel positieve reacties komen met als gevolg dat haar werk overal ter wereld bekend en tentoongesteld wordt. Zo heb ik in juli 2014 een tentoonstelling van haar foto's in de Sint-Pieters abdij te Gent (België) bezocht.

Over Vivian Dorothea Maier op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Nadien zijn nog vele artikelen, boeken en documentaires over haar leven en werk gemaakt. Houd je van fotografie, en van straatfotografie in het bijzonder, dan is het zeker de moeite waard om eens nader kennis te maken met het werk van Vivian Dorothea Maier.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht