tethered shooting

18 mei 2023

De term 'tethered shooting' heb je wellicht al voorbij zien komen. Maar wat is dat en wat heb je eraan? Ik vertel er je meer over in dit artikel.

Bij 'tethered shooting' wordt je camera via een kabel verbonden met je laptop of PC. Hieruit blijkt dat het in eerste instantie een techniek is welke je binnenskamers (studio) gebruikt. Het zorgt ervoor dat je de foto's direct op een groot scherm (laptop of PC) kunt bekijken en zo onderandere de scherpte beter kan controleren dan op het kleine schermpje van je camera.

Tethered shooting kent best wat voordelen. Zoals gezegd, beoordeel je de foto op een groter scherm. Dat is makkelijk om het beeld te beoordelen en direct bij te sturen. Ook is het voor andere mensen makkelijker om mee te kijken.

'Thetered shooting' een artikel op de fotografieblog van Didier de Borle, beeldmaker

Voor het toepassen van tethered shooting heb je dus je camera en een computer of laptop nodig. Deze zijn met een USB repeaterkabel met elkaar verbinden. Verder heb je software nodig. Dat kan een programma zijn dat meegeleverd is door de leverancier van je camera, maar het kan ook met Lightroom. In Lightroom (ik gebruik een oudere versie 6.1) heb je in het menu 'bestand' de optie 'vastleggen via thetering'.
Ook kun je vanuit thetering, dus vanaf je computerscherm, direct een foto maken. Je ziet de instellingen zoals op je camera en je hebt er een ontspanknop welke je via de muis bedient.

Een nadeel van thetered shooting is dat het voornamelijk binnenkamers gebruikt kan worden. Maar in sommige gevallen en met de nodige creativiteit is daar wel wat aan te doen.

Thetered shooting iets voor jou om eens uit te proberen?


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht