vakantiefotografie

29 juni 2023

Trek je er dezer dagen op uit en wil je terug thuiskomen met de mooiste herinneringen? In dit artikel geef ik je een aantal belangrijke tips.

-1- De apparatuur

Een compactcamera is handig, maar zelf geef ik de voorkeur aan een spiegelreflex, of een systeemcamera. Neem zeker een korte zoomlens mee, ideaal is 18 - 100 mm. Daarmee kan je in de stad en bij landschapsfotografie best uit de voeten.
Ga je op safari, of zelfs naar een dierentuin, neem dab (daarnaast) ook je beste telelens mee. Ook voor vogelfotografie is een telelens belangrijk.

-2- Opslag

Een beetje fervente fotograaf maakt toch zo'n 100 foto's per dag. Als je camera het toelaat, schiet je in RAW (of RAW + JPG). Een geheugenkaartje is dan snel vol. Neem er voldoende mee of sla je beelden dagelijks op een harde of in de cloud. Belangrijk: Vergeet een back-up niet!  Zorg daarnaast altijd voor minstens één reservebatterij.

-3- Ken de locatie

Waarschijnlijk kom je op plaatsen terecht waar je daarvoor nog nooit geweest bent. Bereid je dus goed voor. Daarbij maak je natuurlijk gebruik van Google en van de plaatselijke informatie. Weet wat er, op het moment dat jij er bent, te zien en te doen is.

-4- Kies het juiste kader

Het is wel de bedoeling dat je met mooie beelden thuiskomt en ook liever niet beelden zoals hetzelfde er reeds honderden keer is gefotografeerd.
- Varieer en experimenteer met je standpunt en meek meerdere verschillende opnamen van hetzelfde onderwerp.
- Soms geeft het ietsjes schuinhouden van je camera een bijzondere dynamiek aan je beeld. Natuurlijk moet je bij landschappen en grotere waterpartijen wel zorgen voor een rechte horizon.
- Kijk goed om je heen en leg eens de nadruk op bijzondere kenmerken in de omgeving. Maak een detail en ook het overzicht.

-5- Ochtend .. dag .. avond

Ga niet altijd op hetzelfde tijdstip van de dag op pad. Een stad en ook het landschap kent meerdere dynamieken gedurende een etmaal.

-6- Laat het plaatselijke zien

Wacht niet tot het plein of het straatje leeg is om er een foto van te nemen, maar laat (daarnaast) ook de bedrijvigheid zien.

-7- Neem je tijd

Je hebt een leuk beeld geschoten. Loop niet onmiddellijk naar een volgend onderwerp toe. Wacht nog even, het is zeer goed mogelijk dat je een daar volgende actie niet had willen missen.

-8- Selecties

Ik raad je aan om ter plaatse geen selecties te maken van je beelden, met andere woorden geef foto's te verwijderen. Doe dat op het moment dat je ze thuis op een groter scherm bekijkt. In dat verband nog maar eens het belang van voldoende opslagcapaciteit.

-9- Tot slot

Draag er zorg voor om vooral te genieten van je vakantie en je fotografie.

Ik wens je veel fotoplezier.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht