Buitenportret

31 augustus 2023

Om te fotograferen trek ik erop uit. Jij ook? Op zoek naar mooie natuur en aansprekende beelden. Maar ook voor portretfotografie hoef je niet altijd binnen of in een fotostudio te zijn. Buiten heb je immers veel meer variatiemogelijkheden wat betreft omgeving en achtergrond. Als nadeel zou je kunnen aanmerken dat je het licht niet in de hand hebt.

Model en locatie

Dat is het begin: samen met je model op zoek naar een mooie locatie. Je kan je model meenemen naar een leuke plaats of stad, of de natuur intrekken.

Hoe het licht valt

Daar aangekomen waar je gaat fotograferen? Dan is het belangrijkste waar je op let is 'hoe het licht valt'.
De richting en ook de intensiteit van het licht is seizoen afhankelijk. In de zomer staat de zon hoger aan de hemel dan in de winter. Daardoor is het licht in de zomer harder en het valt verticaler naar beneden. Hierdoor ontstaan meer schaduwen welke in het gezicht van mensen meer contrast geeft. Bewolking, wat meer 's winters dan in de zomer voorkomt, kan werken als een groot doek wat het licht dan weer zachter maakt en schaduwen gedeeltelijk weghaalt. Ook staat de zon in de winter lager en daardoor komt het licht meer vanaf de zijkant. Vooral rond zonsopkomst en zonsondergang staat de zon laag en heb je zachter licht.

De achtergrond

Staat je model in de schaduw en de achtergrond in volle zon? Dan ontstaat er een (te) groot contrast en kan je model een donkere schim worden. Dat voorkom je door één of twee stops over te belichten. Dat maakt de achtergrond extra licht, wat je kan laten vervagen via een groot diafragma. Er ontstaat een mooi effect waarbij je model prima tot zijn/haar recht komt.
Andersom werkt natuurlijk ook. Model goed in het licht, terwijl de achtergrond minder licht vangt. Belicht in dit geval korter en voorkom dat je model overbelicht is. De achtergrond wordt hierdoor donkerder en alle aandacht gaat naar je model.

Tegenlicht

Voor een portretfotografie is volle zon niet ideaal. Echter, je kan zonlicht ook in je voordeel laten werken. Tijdens het gouden uur, direct na zonsopkomst en kort voor zonsondergang, dan staat de zon een flink stuk lager aan de hemel. Laat het lage licht vanachter je model komen. Zo krijgt zij/hij een warme gloed.

Strijklicht

Zolang de zon laag aan de hemel staat, ontstaat er strijklicht. Laat strijklicht eens vanuit een hoek op je model vallen. Dan krijg je contrast waardoor meer dieptewerking ontstaat. Door steeds te spelen met licht en schaduw maak je spannende portretten om naar te kijken. Zelfs een kleine beweging van jezelf of van je model kan een groot verschil geven!

 

Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. 

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht