inspiratie opdoen

7 september 2023

Fotografie is leuk en ik ga er van uit dat je, tijdens de voorbije vakantieperiode, genoten hebt van je hobby. Maar nu komen er wellicht weer drukkere tijden aan door werk of studie en dan komt je fotografie op een lager pitje te staan.

Toch kan je er best voor zorgen dat 'fotografisch vuur' niet te verliezen.  De beste methode is inspiratie opdoen.  En dat is helemaal niet zo moeilijk. Immers:

 • Fotografie is overal.  Overal kan je foto's maken. Je hoeft daarvoor niet naar verre buitenlanden te trekken. Neem eens een kijkje in je tuin of vanop je balkon.  Loop eens door je straat en bekijk die eens met de ogen van een fotograaf.
 • Je kan 'dingen' fotograferen, maar natuurlijk ook 'mensen'.  In de familie- of kennissenkring is er toch wel een natuurtalent 'model'.  Ga eens samen aan de slag. Gewoon doen!
 • Doe eens inspiratie op in een museum. Dat kan een museum zijn over fotografie, maar evengoed ieder ander.  Je kan er (vraag het eerst) zelf fotograferen, maar zeker inspiratie opdoen voor een nieuw fotoproject.
 • Vergeet ook je eigen museum niet! Daarmee bedoel ik je eigen fotoarchief. Beelden van maanden of jaren geleden bekijk je nu met andere ogen. Een andere / nieuwere bewerking van die beelden levert wellicht iets moois op. Dat moois zou een fotoboek of een muurdecoratie of gewoon een nieuw idee kunnen zijn.
 • En natuurlijk is er internet. Er is wel een fotograaf die je bewondert. Bezoek zijn of haar website eens.
 • Is er een fotograaf in je buurt die je kent. Kan je niet eens een dagje met hem of haar meelopen. Vragen kost niets en neen heb je, ja kan je krijgen.
 • Treed eens buiten je comfortzone. Ga aan de slag met een techniek of een fotografiegenre welke nog nooit hebt gedaan. Het kan heel verfrissend zijn om je lens eens op een totaal ander / onbekend onderwerp te richten. 
 • (Her)ontdek je eigen camera. Huidige camera’s bieden ontzettend veel mogelijkheden. Van al deze opties, technieken en snufjes benutten de meeste fotografen slechts een klein gedeelte. Ontdek eens de mogelijkheden die je nog nooit hebt gebruikt. Neem de handleiding van je camera eens door en laat je verassen.
 • Geef jezelf een opdracht of stel jezelf een doel. Zoals: 
  • Komende maand wil ik mijn oude foto’s herbekijken, eventueel opnieuw bewerken, en archiveren.
  • Tegen eind volgend jaar wil ik twee fotoboeken maken. Een met oude foto's en een met nieuw werk. 
  • Volgend jaar wil ik mijn eerste lokale expositie achter mijn naam hebben.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel voldoende inspiratie hebt om met je camera op pad willen!


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. 

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht