klaprozen fotograferen

28 september 2023

Deze bloemplant kent vele namen. Klaproos, papaver en in sommige streken heeft men het over kollenbloem of korenbloem. Op de slagvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog stonden er veel klaprozen in bloei. Daardoor heeft men het in het Verenigd Koninkrijk en de landen van het Gemenebest over de poppy als symbool van de Eerste Wereldoorlog.
Je komt ze echt overal tegen waardoor het fotograferen van klaprozen eenvoudig lijkt. Dat is het ook wel, maar de uitdaging zit hem in compositie en sfeer.

Wanneer

De klaproos is een echte zomerbloeier. De beste periode om klaprozen te fotograferen is daarom begin juni tot eind augustus.

Weersomstandigheden

De klaproos is een tere bloem, een relatief grote bloem in verhouding tot een dunne stengel. Vandaar dat wind en regen een spelbreker kunnen zijn. Je kijkt dus best voor uit naar een beschut plekje.

Welk objectief

De klaproos is een vrij grote bloem. Daarom kies ik voor een kort teleobjectief. Met zo'n objectief heb je meer mogelijkheden. Je kunt kiezen om een mooi minilandschap of slecht één of een paar bloemen in beeld te brengen.

Bokeh, tegenlicht en compositie

Over smaak valt niet te twisten. Maar tegenlicht kan mooie foto's opleveren. De klaproos zelf is zeer attractief, wat op zich makkelijk tot een mooie compositie moet leiden. Overweeg een rustige en sfeervolle achtergrond. Hier kan het gebruik van bokeh een uitkomst zijn.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. 

 

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht