fotograferen in de stad

12 oktober 2023

In een stad valt veel te beleven en aldus ook veel te fotograferen. Wat jij in beeld brengt, is mede afhankelijk van wat jouw interesse heeft. Laat ons het daar eens over hebben:

Architectuur

Zoek in eerste instantie een plek vanaf waar je een goed zicht hebt op het gebouw. Let op eventueel storende elementen in beeld? Tracht deze buitenbeeld te houden door een paarstappen opzij te doen of je camera anders te richten.
Ga je voor moderne of voorklassieke architectuur? Heb dan ook aandacht voor eventueel storende elementen en / of bijzondere details.
Vooral moderne architectuur leent zich ook voor het vastleggen van reflecties. Ben je op zoek naar een mooie avondfoto? Deze zou ik eerder zoeken in een wijk met meer klassieke gebouwen.

Rust of drukte

Ga je op zoek naar rust of naar drukte. Drukte is een algemeen kenmerk van een stad. Wil je rust? Dan is vroeg op de dag wellicht de beste tijd. Overdag is het drukker. Ook de avond heeft drukte, maar dan, zeker in (bijvoorbeeld) een studentenstad een andere drukte dan de dag. Natuurlijk kent een stad ook specifiek drukke en rustigere plekken.
Van de elementen van drukte, mensen en verkeer, kan best gebruiken om beweging in je beeld weer te geven.

De skyline

Een foto waarbij de gebouwen de horizon vormen brengt een stad mooi in beeld. Zo'n foto kan je natuurlijk vanop straatniveau maken, maar waarschijnlijk bekom je een beter resultaat vanaf een hoger standpunt. Denk aan een brug of een hogere etage in een hotel of een restaurant. Wil je met je foto ook vertellen in welke stad je was? Zorg er dan voor dat er iets, voor deze stad typich, herkanbaars in je beeld is opgenomen.
Maak daarnaast ook de bewuste keuze om of meer stad of meer lucht in beeld te brengen. Het kan wellicht opportuun zijn om voor een panorama te kiezen.

Hier drie manieren om een stad met de ogen van een fotograaf te bekijken, maar er is nog zo veel meer in de stad te beleven en in beeld te brengen.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Nog een tip !

Persoonlijk heb ik veel gehad aan een lidmaatschap van de Photofacts Academy.  Wellicht ook iets voor jou?

Je kan een lidmaatschap 14 dagen GRATIS uitproberen. Meer info HIER

Terug naar het artikelen-overzicht