$ 12.400.000

9 november 2023

Op zaterdag 14 mei 1922 werd "Le Violon d'Ingres" een foto van Man Ray op de veiling door Christie's verkocht voor $ 12.400.000 (11.830.000 euro). Het is een surrealistisch zwart-wit beeld uit 1924 waarbij het naakte lichaam van een vrouw als een viool wordt weergegeven door op haar rug twee f-gaten weer te geven.

 

Man Ray, zijn oorspronkelijke naam was Emmanuel Radnitzky, werd geboren op 27 augustus 1890 te Philadelphia (VS) en overleed op 18 november 1978 te Parijs. Het grootste deel van zijn werkzame leven woonde hij in Frankrijk (Parijs).

In 1909 veranderde de familie hun achternaam in Ray uit angst voor antisemitisme. Zijn eigen naam werd Man Ray nadat hij zijn bijnaam Manny had ingekort tot Man. Hij hield zijn achtergrond het grootste deel van zijn carrière geheim.

 

Man Ray stond vooral bekend om zijn baanbrekende fotografie en was een gerenommeerd mode- en portretfotograaf. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de Dada- en de surrealistische bewegingen, hoewel zijn banden met beide informeel waren.
Hij staat ook bekend om zijn werk met fotogrammen (fotograferen zonder camera). Hij is echter niet de uitvinder van het fotograferen zonder camera. De schilder Christian Schad experimenteert al in 1918 met fotogrammen.

Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht