herfstfotografie

16 november 2023

Voor veel fotografen is de herfst een favoriete seizoen. In de hefst veranderen landschappen in een zee van levendige kleuren. Daarom is herfstfotografie dan ook erg populair. Maar er zijn toch een aantal zaken waar je best op let. Hierna vier aandachtspunten voor herfstfotografie.

1. Wees op het juiste moment op de juiste locatie

Met andere woorden: ga je fotoshoots voorbereiden. Maak ruim op voorhand een planning met de locaties die je wilt bezoeken. Kijk rond in de buurt of leer van andere fotograferen. Ook het internet kan een prachtig hulpmiddel zijn. Heb je de tijd, bezoek dan bepaalde locaties van te voren. Doe dat zeker als het om een uitgebreide locatie locatie gaat. Zo kom je te weten waar de mooie plekjes zijn.

2. Wat heb je nodig

Ga je veel rondlopen, neem dan 1 objectief mee; liefst een teleobjectief. Ga je met langere sluitertijden werken, dan is een statief wellicht noodzakelijk. In een bos wordt je sluitertijd al snel te lang.
Draag zorg voor je apparatuur. Een plastic behoort in de herfst zeker tot je uitrusting. Door het gebruik van een zonnekap voorkom je regen of sneeuw op de lens. Neem ook een extra poetsdoekje mee.

3. De juiste instellingen

Het spreekt voor zich dat je altijd van start gaat met de juiste camera-instellingen. Maar toch een paar aandachtspunten bij het fotograferen in de herfst. Het is belangrijk te voorkomen dat uitgebeten tinten in je foto te zien zijn. Raadpleeg daarom tijdens de shoot regelmatig het histogram en let daarbij goed op het rode kanaal. Het is daar dat meestal sprake is van uitgebeten hooglichten. Een correctie van ongeveer -1 stop kan dan nuttig zijn. Zorg er altijd voor dat je 1/2 stop van de rechterzijde van het histogram verwijderd blijft.
Met een automatische witbalans zullen herfstkleuren vlak en flets overkomen. Meestal is een instelling als 'bewolkt' een mooi uitgangspunt. Het is natuurlijk beter om in RAW te fotograferen, dan is de witbalans nog altijd aan te passen in de nabewerking.

4. Compositie

Ook nu zal je compositie niet afwijken van de composities zoals je die normaal toepast. Speciaal voor in de herfst geef ik je nog 3 bijkomende ideeën mee.
- Reflecties
Fotografeer het landschap als reflectie in het water. Dan zullen de warme kleuren weerspiegelen aan de onderzijde van het beeld.
- Bomen in beeld
Als je bomen helemaal in beeld brengt, heb je de lucht in de achtergrond. Omdat de lucht een stuk lichter is dan de bomenkrijg je uitgebeten hooglichten. Door bomen niet helemaal in het beeld te plaatsen voorkom je die hooglichten.
- De zon
De zon geef je weer als een echte ster door een klein diafragma (vanaf F/16) te gebruiken.

Geniet van de herfst, neem de natuur in je op en heb plezier in het fotograferen.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website. Ik reageer voor zover als mogelijk binnen de 24 uren.

Plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht