fotograaf in de winter

23 november 2023

Wat doe je, als fotograaf, in de winter is? Alhoewel de dagen dan zeer kort zijn, valt er als natuurfotograaf buiten nog genoeg te beleven. Is het weer eens écht zeer slecht, dan zijn er binnen nog genoeg andere dingen rondom fotografie te doen. In dit artikel enkele oplossingen voor fotograferen in de winter.

1. Terug en vooruit kijken

De winter kan een prima periode zijn om foto’s van het afgelopen jaar terug te kijken. Er zitten daar best wel een aantal beelden bij waar je een goed gevoel bij krijgt.
Maar, zeker eens de feestdagen achter de rug zijn, is het ook de periode om je blik op de toekomst te richten. Welke projecten ga je in het komende jaar aanpakken?

2. Slecht weer

Er wordt wel gezegd dat er, wat betreft fotograferen, geen slecht weer is. Dat er altijd wel iets te fotograferen valt. Zelfs in een warme jas, handschoenen en een muts kom je een heel eind.

3. Minder kleur

De winter is natuurlijk een minder kleurrijk seizoen. Daarom moet je wellicht meer op het onderwerp richten. Je kan dat onderwerp isoleren door de omgeving niet in beeld te brengen. Let op, in zo'n situatie is compositie super belangrijk.

4. Een koele witbalans

Winter is koud en dat koude karakter kan je extra benadrukken met een koele witbalans. Hierdoor blauwe en grijze tinten in je foto's versterkt.

5. Nabewerking

Natuurlijk zullen er in de winter meer dagen zijn waarbij je niet op foto-uitstap gaat dan in de lente of zomer. Deze dagen hoeven echt niet non-productieve te zijn. Dat is dan een goede tijd om aandacht te besteden aan nabewerking. Zo zou je oude beelden eens opnieuw kunnen bekijken en nieuwe dingen uitproberen.

Tot besluit
De winter is wellicht niet een productief seizoen op het gebied van je foto productie. Maar ook in huis valt er wel wat te doen.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht