waarom fotograferen?

28 december 2023

Door de digitalisatie en daarnaast de evolutie van de smartphone is fotograferen gemeen goed geworden. Paktisch iedereen is fotograaf, maar waarom?

Er zijn zeer veel en zeer diverse redenen waarom mensen fotograferen. Daarbij is ieder anders gemotiveerd waardoor het fotograferen zich anders gaat ontwikkelen. Zo verdiept de ene fotograaf zich in de techniek terwijl een ander het mee vanuit een kunstzinnig oogpunt bekijkt. Weer een ander gaat de journalistieke toer op.
Sommigen, vooral de fotografie-liefhebbers, gaan op zoek naar waardering en jagen op mooie prijzen via wedstrijden of tentoonstellingen.
Meerdere zijn geneigd hun werk met dat van anderen te vergelijken, terwijl de aandacht voor eigen evolutie zo veel waardevoller is.

Bij dat alles is één gegeven van het grootste belang: de camera maakt de foto niet, dat doet degene die de camera bedient. Afhankelijk van wat je verhaal is, dien je jezelf steeds de vragen te stellen:

- Waar let ik op?
- Welke apparatuur en hoe gebruik ik het?
- Hoe en welk standpunt kies ik?

Hoe kom je tot het goede verhaal?
In eerste instantie door het leren kijken en zo de schoonheid van dingen, kleuren en licht te zien. Daarnaast is het nuttig de mogelijkheden van je apparatuur uitputtend te verkennen en benutten.

Daarnaast is het zinvol om te filosoferen over het waarom van je fotograferen. Het brengt je op nieuwe ideeën en is goed voor je motivatie.


Vind je dit artikel waardevol of heb je vragen of andere ervaringen?  Je kan het mij laten weten door een reactie te plaatsen. Je email-adres is verplicht, maar het wordt niet getoond op de website.

plaats een reactie

Terug naar het artikelen-overzicht